Драгомир Стойнев: Прокуратурата проверява Ораново

  • 02 август 2013 11:54

  • 1946
  • 2
Драгомир Стойнев: Прокуратурата проверява Ораново
©

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите миньори в рудник „Ораново”. За това призова министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, който представи в пленарна зала информация по повод инцидента в мина „Ораново”.

Министърът беше на мястото в рудника след като работник почина по време на смяна. Днес в 9.00 часа бяха открити телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Прокуратурата разследва всички трудови злополуки, както и раздържавяването на рудник „Ораново”. Това каза в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, който представи в пленарна зала информация по повод инцидента в мината.

Днес трагедията в рудник „Ораново” получи развръзка и е време за отговори, каза Стойнев. Министърът беше на мястото в рудника след като работник почина по време на смяна. Днес в 9.00 часа бяха открити телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов.
Стойнев припомни хронологията на инцидента. На 16 юли 2013 г. около 9.45 часа в мина „Ораново” изтича газ, последван от срутване. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори, посочи Стойнев.

„Установено е мястото на главния пробив, причина за срутването в мината. Взети са проби от глина и вода, които се анализират. Тече проверка на Инспекция по безопасност на труда. По отношение на цялата дейност на рудника имат различни институции”, каза министърът.

Големият урок от трагедията е както за концесионера, така и за държавата. Каквито и да са причините за срутването в рудник „Ораново”, ясно е едно - концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите. Ето тази симбиоза между некоректен бизнес и държава трябва да се пресече.

Добивната дейност в 64 подетажна галерия на рудник „Ораново” се е извършвала в нарушения на закона”, заяви Стойнев. „До 1 ноември всяка година концесионерът е задължен да предоставя план за работата. Дейността по добива не е преустановена, въпреки че няма съгласуван годишен план за 2013 г. При проверка през тази година вместо проверяващите инспектори да изискат документите, правят извод – „в находището се води експлоатационна дейност, обясни Стойнев.

„Към юли 2013 г. няма съгласуван годишен работен проект за дейността на концесионера. По времето на министър Делян Добрев е забавена съгласувателна процедура между концесионера и концедента”, посочи министърът.

„Въпреки всички нарушения, нито министър Делян Добрев, нито служебният министър на икономиката Асен Василев са предприели действия”, посочи Стойнев.

Неизрядният бизнес трябва да разбере, че вече има държава, която следи реда и контрола. Администрацията трябва да влезе във функциите си, подчерта министърът. Текат проверки на всички концесионни договори в страната, подчерта Стойнев. Той заяви, че се предприемат действия за спиране на действието на концесията на рудник „Ораново”.

Стойнев заяви, че ще се потърси отговорност от служителите на Дирекция „Природни ресурси и концесии” и днес е получил оставката на директора на дирекцията.

„Трябва да отворим дебата за минно-спасителните служби, заяви Стойнев. Трябва да задължим всяка мина да има конкретна спасителна служба, посочи той. Не може от Бобов дол до Ораново да идват с една УАЗ-ка, която на втория ден се развали”, коментира министърът. Народното събрание ще направи необходимото за приемането на текстове за съхраняване на живота на хората, каза зам.-председателят на Народно събрание Мая Манолова.

Последвайте канала на

1946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.02 | 16:34

2
ПРОКУР-АТУРАТА ВИНАГИ ПРАВИ РАЗСЛЕДВАНЕ ПРИ СМЪРТЕН СЛУЧАЙ НА РАБОТНО МЯСТО. ТОВА Е ПО ЗАКОНА ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД. #СТОЙНЕВ ЯВНО НЕ ПОЗНАВА ЗАКОНИТЕ И СИ ПРАВИ ПИАР ОТ СЛУЧАЯ.

2013.08.02 | 16:32

1
Този ми прилича на изпечен мошеник.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини