"Шалом" бесни на Мишо Шамара, нарекъл Дянков "еврейска гад"

Булфото
share

Организация на евреите в България "Шалом" разпространи остро изявление по повод казаното от Мишо Шамара в ефира на ТВ 7.

Вчера в сутрешния блок Шамара изригна - "Нормално е да поправят бюджета на Симеон Дянков. Той е най-некадърната еврейска гад".

"Независимо от езика и изразните средства, които един рапър използва, както и независимо от етническата и религиозна принадлежност на хората и техния обществен статус, считаме, че е недопустимо да се правят ксенофобски и антисемитски изказвания и да се използва ефира на телевизията за насаждане на омраза към еврейската общност в България и в света", пишат от „Шалом" до ръководството на медията.

"Рапърите и медиите имат силно влияние върху младите хора и формирането на ценностите им, затова категорично се противопоставяме на използването на езика на омразата и на насаждането на ксенофобски нагласи в българското общество", заявява още Организацията на евреите в България.

След като "Шалом" и други организации скочиха срещу антисемитското изказване, Шамара разпространи извиненията си:

"Дълбоко съжалявам и искрено си извинявам за неволно изпусната реплика по адрес на бившия министър Симеон Дянков. Това е груба грешка и никога повече няма да се повтори. Извинявам се както на българската еврейска общност, която много уважавам и имам прекрасни приятели сред тях, извинявам се на бившия министър за агресивния тон и на всички други, които са чули неволно изпусната механично клиширана реплика", изтъква в отворено писмо рапърът.

"Нямам и никога не съм имал лоши чувства както към евреите, така и към което и да е друго малцинство в България. От векове живеем заедно, ще живеем заедно и занапред в братство и обич. Това е била винаги и моята цел. Еврейският и Българският народ са велики. Горд съм, че съм българин и живея в страната, влязла в световната история завинаги с това, че спаси своите евреи от лагерите на смъртта. Горд съм и с това, че много от техните потомци са мои приятели, а и мои учители. Още веднъж - братя, моля приемете моите извинения", завършва писмото Мишо Шамара и информира, че до дни ще поиска среща с посланика на Израел, както и с представителите на Еврейската общност в България, за да поднесе лично извиненията си.
 

Водещи новини

Още новини