Станишев: Виждам метаморфози

Булфото
share

Трябва да се кажат ясно нещата. При планирането на Дянков има прогноза за икономически растеж, която няма как да се сбъдне. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев по време на обсъждането на актуализацията на бюджета.

Нямам как това да не се отрази върху приходната част. Това показва тежко неизпълнение на прогнозата, направена от правителството на Борисов. Има намаляване на приходите в сравнение с 2012 година. След като има такова забавяне на приходната част, няма как да се навакса този размер в следващите 5 месеца. На база на корекцията на прогнозата за растежа, да се поиска намаляване от 2,5 млрд. лв. Дупка в бюджета има в много области, обощи Станишев.

500 млн. лв. трябва да бъдат наваксани. Виждам много метаморфози и те ще проличат в следващите дни много ясно. Някои, когато слязоха от власт, се превърнаха в най-социалните хора. Явно мястото на опозиция им се отразява добре, смята Станишев.

Малко поне от малко трябва да се оправят бакиите, които е наследило правителството на г-н Орешарски.

Най-голямата актуализация е през 2010 г., когато управлявахте. В данъчните приходи не може да се достигне нивото от 2008 г. Това са резултатите от управлението ви, въпреки номиналния растеж. Най-голямата и първа актуализация е направена през юни 2010 г., когато управлявахте – близо 2 милиарда лева, заяви Станишев.

При ДДС, към края на юни изпълнението е само 46 %, при акцизите – само 42 %. Това е реалността, на която е принудено да стъпва правителството на Орешарски. Чудеса не стават за един ден – особено в приходната част, необходими са сериозни усилия и преструктуриране в приходните звена, обясни Сергей Станишев.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов посочи: „Ако е вярно, че по анализ на приходните агенции 1-2 милиарда няма да бъдат събрани, значи ли това, че ще позволявате те да съберат по-малко от 2012 г.? Аз ако управлявах тези приходни звена, не бих позволил”.
На въпроса на Станишев - защо парите за хората с увреждания са разчетени само до септември при предишното управление, Горанов каза: „Не приемам констатацията, че е само до септември – може да се окаже, че е имало достатъчно средства за Закона за интеграция на хората с увреждания”.

Водещи новини

Още новини