ДКЕВР решава окончателно за цената на тока

share

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие на закрито заседание днес становище относно определянето на количеството електрическа енергия при образуването на цената за достъп и пренос до електропреносната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на държавния регулатор.

В становището си комисията заявява, че по отношение на определянето на количеството електрическа енергия въз основа, на което се образува цената за достъп до електропреносната мрежа, следва да се прилага Наредба № 1.

Тази наредба гласи, че методите за регулиране на цените на електрическата енергия, които по силата на чл. 30, ал. 1 от Закона за енергетика, подлежат на регулиране, правилата за тяхното образуване или определяне и изменение се определят с Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия. Разпоредбата на чл.27, ал. 1 от Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, предвижда че цената за достъп до електропреносната мрежа се образува въз основа на утвърдените прогнозни необходими годишни приходи и утвърденото прогнозно количество електрическа енергия, доставено в електропреносната и електроразпределителните мрежи за продажба и пренос за съответния регулаторен или ценови период.

Друго разпореждане е това, че операторът на електроразпределителна мрежа заплаща на независимия преносен оператор мрежовите услуги, относими към електропреносната мрежа, за цялото количество пренесена електрическа енергия от електропреносната в електроразпределителната мрежа. ДКЕВР излезе с това становище предвид постъпили запитвания за образуването на цените за пренос и достъп до електропреносната мрежа, свързани с количествата електрическа енергия, продавана на краен клиент.

Водещи новини

Още новини