Енергетици: Новият модел за цената на тока не е устойчив

  • 22 юли 2013 16:35

  • 1512
  • 2
Енергетици: Новият модел за цената на тока не е устойчив
© Булфото

Има много въпроси около това дали предложеният ценови модел в електроенергетиката ще е устойчив във времето.

Това е мнението на повечето участници в Консултативния съвет при ДКЕВР, чието заседание се проведе днес и беше закрито за медиите. Като ефект от прилагането на модела се очаква намаляване с до 5% на цената на тока както за битовите потребители, така и за регулирания пазар и индустриалните потребители. Очаква се същото и за свободния пазар. "По принцип това е добро за бизнеса", каза заместник-председателят на БСК Камен Колев, цитиран от БНР. Той обаче изрази съмнение за постоянството на тези по-ниски нива на цените. Очакваните приходи от 500 млн. лв. от продажбата на квоти въглеродни емисии са по-скоро нереалистични, коментира още Камен Колев. Нашите сметки показват, че е невъзможно неизпълнение и е рисковано залагането на такива високи приходи, каза той.

Според Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа", предложеният модел на ценообразуване няма шанс да проработи, още по-малко да гарантира, устойчивост на цената на тока. "В модела не е предвидено повишаването на цената на въглищата, за което миньорите получиха уверение от енергийния министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. Заложените количества от микса от въглища са малко. Това не е достатъчно. Предлага ни се да отидем на свободния пазар с другото количество, но след като в момента работим на загуба и под себестойността, ние ще трябва да увеличим цената на въглищата. Увеличавайки цената на въглищата, това означава автоматически да се промени цената на свободния пазар", каза той. "Въгледобивът е пред фалит и около 12 хиляди миньори са пред риск да останат на улицата", коментира още Топалов.

"Ние не искаме просто обещания в публичното пространство. Искаме да видим как това се вписва в модел, за да е устойчиво, за да е сигурно. Освен че няма да реши дългосрочно проблема с цената на тока, новият модел за ценообразуване отново поставя енергетиката на страната в пълна зависимост от сключените дългосрочни договори. Ако не се премине веднага към предоговаряне на условията в тях, шансовете да се стабилизира енергетиката са нищожни", каза вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. "Каквото и да се прави, ако не се реши въпросът с т.нар. "дългосрочни договори", ефектът ще бъде много малък", допълни Ненков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1512 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.07.29 | 08:17

2
ЩОМ БОЛЕН ГО СЛОЖИХА ЗА ШЕФ НА АНТИ КОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ ,ПРАВЕТЕ СИ САМИ ИЗВОДА.

2013.07.29 | 08:17

1
И кво прайм сега, господа управляващи??? Това го знае почти всеки гражданин, но не и вие....или по-скоро какво ви дреме? Нали сте за малко и не сте оттука.

Добави коментар

Водещи новини