Янаки Стоилов: Вариантът предсрочни избори е възможен, но не веднага

share

Вариантът за предсрочни избори е възможен, но БСП е против избори веднага. Не може да си позволим отлагането на промените в държавата. Трябва да се работи в интерес на гражданите и да се решат най-острите икономически и социални проблеми.

Това заяви Янаки Стоилов от БСП, след края на извънредния пленум на партията. Според Стоилов основното място, където трябва да се работи за решаването на проблемите с протестите е парламентът и БСП не изключва в някой следващ момент да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност. " Президентът е показал значително пристрастие, а всъщност тази институция трябва да балансира различните позиции и да намери общите решения. Кризата в доверието я има и тя не е просто към правителството. Политическата криза е резултат на изчерпване на един модел, който е прилаган повече от 20 години в България и в него има все едни и същи облагодетелствани", каза още Стоилов. Той посочи, че на пленума е било обсъждано поведението на полицията по време на вчерашните протести.

"Утре ще отидем по обичайния начин на работа в Народното събрание и би трябвало това да е възможно, защото част от тези, които носеха тротоарни плочки, извадени за целта и повтаряха лозунга на ГЕРБ „Градим България”, ни водят повече към разруха, отколкото към развръзка към кризата”, каза още Янаки Стоилов. Той обясни, че програмата на кабинета „Орешарски” не е само до пролетта - тя има своето продължение и след това. Трябва да се направи етапна оценка за изпълнението на част тези мерки, което ще даде аргументи за по-нататъшните действия. Той обясни, че утре бюджетът трябва да бъде обсъждан в Народното събрание. Парламентът ще излиза във ваканция, но ще работи през първата седмица на август, и вероятно ще започне по-рано своята работа преди септември.

Водещи новини

Още новини