БСП-Варна: Държавата се изгуби в прехода

  • 18 януари 2015 16:12

  • 1636
  • 20
БСП-Варна: Държавата се изгуби в прехода
© БСП

25-те години в преход не донесоха всички онези хубави неща за България, които обществото очакваше и вече се умори да ги чака. До това заключение стигнаха частниците в среща-дискусия „25 години – изгубени в прехода“, която организира градският председател на БСП - Варна Борислав Гуцанов.

В дискусията участие взеха заместник-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, Антон Кутев, историкът проф. Андрей Пантев, народният представител Красимир Янков. 

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов смята, че бързо трябва да се формират работни групи по региони, които да търсят възможностите за възраждане на икономиката. „Да съберат информация каква е била икономиката, как се е развивала, какви са били показателите. Какви са остатъчните активи, кой ги контролира и какви са днес възможностите за развитие. След като това бъде направено във всяка една община, то трябва да бъде обобщено на ниво област.”

Янаки Стоилов смята, че това трябва да бъде стартова позиция, преди да започнат да се правят следващите избори. Кандидати в тези избори трябва да могат да предложат по един-два реалистични проекта, върху които да стъпи развитието на съответните региони, посъветва зам.- председателят на БСП.

„Това е много трудна и амбициозна задача, но ако не се намерят в България партии, които да дадат тласък на социално-икономическото развитие- ще си останем в блатото“, каза Янаки Стоилов.

„Дали наистина 45-те години са били такива, каквито ги описват сега? Ако са били „черни“, и ако е нямало натрупване- как тогава 25 години продължават процеси на разграбване. Преди 45 години ръстът на икономиката на държавата е с 22 процента.

Сега казваме, че има голям ръст при един-два процента. През 1999 г., когато започва преходът, сме били на 27 място по индекс за човешко развитие на ООН, сега сме на 57 място - с 30 позиции Българска Социалистическа Партия Коалиция “БСП лява България” държавата е отишла назад“, коментира Борислав Гуцанов.

По думите му обаче това не означава, че трябва да връщаме времето назад. Означава, че трябва да бъдат открити грешките на прехода, да се анализират и много бързо да се начертае план, за да тръгне държавата напред. „И БСП има своите грешки. Една от тях е бездействието - това, че понякога сме гледали събитията без да предприемем нужните действия“, заяви още лидерът на БСП - Варна. По думите му колкото по-бързо осъзнаем, че единственият начин да възродим държавата е само чрез развитие на икономиката- толкова по-добре.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1636 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
ВАРНА ПОМНИ!!!

2015.01.24 | 14:26

20
Другари, ако сте забравили вие бяхте на власт 2008-ма година, когато ликвидирахте Българския Морски Флот, при все че беше най-печелившото ДЪРЖАВНО предприятие. Стояхте и си мълчахте когато съсела ликвидира параходството, а след това се скри като лалугер в Брюксел.
ВАРНА ПОМНИ!!!

2015.01.23 | 14:24

19
И кой затоври БМФ през 2008 ма - Станишеф и компания!
ВАРНА ПОМНИ!!!

2015.01.23 | 14:24

18
Другари, ако сте забравили вие бяхте на власт 2008-ма година, когато ликвидирахте Българския Морски Флот, при все че беше най-печелившото ДЪРЖАВНО предприятие.
на гласувалите - честито

2015.01.21 | 20:56

17
30 000 лв. на месец заплата за работа няколко дни в месеца, съобщава БТВ. Сигурна пенсия от поне 4 000 лв. след 5 години трудов стаж. Безплатни обиколки на Европа и света и бюджет от почти 50 000 лв. на месец за персонал, който да работи за теб. Секретарка, чиято заплата плаща друг. И всичко това, без да носиш голяма отговорност и без да поемаш никакъв риск. Въпреки че звучи като утопия, това е едно от възможните обобщения за работата на евродепутатите.

2015.01.21 | 20:56

16
Не държавата, а БСП се изгуби и в скоро време ще изчзне. БСП не е България, запомнете го.
морски вълк

2015.01.21 | 20:31

15
Погледнете как живеят депутатите от БСП , всички онези, които 45 + 25 години все говорят за утрешния ден. Хайде сега си спомнете комсомолските сополанковци, които днес са станали милиардери, благодарение на приказките за "утрешния" ден. Хубаво се вгледайте в техния и вашия утрешен ( днешен ) ден!

2015.01.20 | 08:39

10
Не само от БСП,всички властващи вече 25г. са същите ла.йна.Когато един полицай казва,че го наказват защото си върши работата,а не защото не я върши,изводите са страшни.Изобщо не ми ги делете,всички една майка ги е раждала,избираме по-малкото зло от злините.

2015.01.20 | 08:40

14
Във Варна го харесват..Щял да ги развлича с атракциони..
Гого

2015.01.20 | 08:40

13
И заслугата е ваша.Ни лук яли,ни лук мирисали.Света вода не напита.Това е БСП.

2015.01.19 | 12:05

1
Грешката,не само на БСП,а на всички партии - пребоядисани или непребоядисани в синьо-лилаво-червената мъгла беше,че не оставиха бизнеса да се развива и конкурира в естествена среда,като бъде контролиран от полиция и служби за да няма корупция,само лакомите властимащи и местните дерибеи,общинари и тяхното обкръжение имаха право на бизнес и унищожиха построеното с цел бързи печалби,без мисъл за бъдещето на страната.Важното е,че те станаха бързо милионери и милиардери,за сметка на държавното и дългогодишния труд на населението,дотам,че се превърнаха в чудовища и контролират държавата и вас - политиците.Освен икономиката,разсипаха и полиция,служби,превърнаха ги в техни слуги.Държава отдавна няма,това е.
манев

2015.01.20 | 08:40

12
А вие искате да поделите вината на БСП на всички по равно ли?
гулаш

2015.01.20 | 08:40

11
Двуличници,мерзавци ,лицемери как можете въобще да дискотирате тази тема .Благодарение на вас повечето милионери и вече мелиардери са от вашите редици вие ли сте партията която мисли за бъл.граждани.Как може въобще да се появявате пред хората вие с милионите ние със стотинките две противоположности.Ако бяхте на нашият хал наистина щеше да сме другари но тези които се одалечихте по заможност със светлинни години от нас и да искате каквато и подкрепа от обикновения бъл.гражданин е невъзможно.Изобщо не си правете и труда да ни агетирате и убеждавате просто защото се задават избори,вашата няма да стане отивате в девета глуха като ДПС.25г.ви слушахме и ви вярвахме но вече всякава надежда за промяна от вас не чакаме не защото не може а защото вие не можете.

Добави коментар

Водещи новини