Хасан Адемов: Ще прекратяваме договори, за да не търпим загуби от еврофондовете

share

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заделени 386 милиона лева, насочени към реализация на безработни младежи на пазара на труда.

Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на разисквания относно изпълнението на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в парламента. Предвидени са мерки, които целят осигуряване на професионален опит за младежи. Тази година ще бъде предоставена възможност на 600 безработни младежи в неравностойно положение до 29 години и без опит да се включат в стажове, предоставени от Министерство на труда и социалната политика, обясни Адемов. 22 милиона лева са насочени към младежи със специални образователни потребности. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е с относително високо ниво на договаряне – 95,6%. Програмата се характеризира и с размера на получените траншове – до момента са получени траншове в размер на 801 милиона лева, посочи социалният министър.

Това, което сме предприели до момента за да се избегне загуба на средства по програмата, е оптимизиране на контролните механизми, задължаване на конкретните бенефициенти да внасят ежемесечни отчети за техните проекти, провеждане на регулярни обучения на служители на обслужващите звена, разкри Адемов. Тази програма се изпълнява сравнително добре. Нивото на договаряне е над 95%, а до края на годината ще достигне до 97%. От началото на годината тази оперативна програма е най-висок ръст на плащанията, които са нараснали с 29%, посочи той.

Министърът разясни, че основният акцент към този момент ще бъде сложен на работата по програмата за следващия програмен период.
По отношение на това дали ще бъдат загубени средства, министърът каза: „Прогнозите не са особено оптимистични, но каквото и да се случи, няма да позволим бюджетът на министерството и на държавата да претърпят загуби. Ако трябва ще бъдат прекратени проекти”.
Към днешна дата общият бюджет на програмата е 2 млрд. и 374 милиона лева.

Водещи новини

Още новини