Марин Райков дал 7 000 лв. за подаръци

share

Доскорошният служебен премиер Марин Райков е прахосал над 7000 лв. за пътувания и подаръци в периода 13 март – 27 май. Това сочи справка, изготвена за „Стандарт” от администрацията на „Дондуков” 1.

Според оповестените в нея данни, докато е бил начело на държавата, дипломатът е пътувал три пъти в чужбина. Единият от воаяжите му е бил до Брюксел, като поводът за него е среща с шефа на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Райков е пътувал и до Уранополис, Гърция, за храмовия празник на Зографския манастир, както и до Рим. При визитата си в италианската столица експремиерът бе начело на българската делегация за традиционната аудиенция при папата за 24 май. За престоя на Райков в хотелите по време на обиколките му държавата се е изръсила общо с 1833 евро. Командировъчните за всеки един от осемте дни зад граница на бившия министър-председател пък възлизат на 280 евро.

Междувременно Райков издухал почти 3200 лв. за подаръци за визитите си в чужбина и за гостувалите му делегации от други държави. Сред даровете са реплики на предмети от Тракийското съкровище, на ритони, Житие на Св. Иван Рилски, икона на Св. Николай, плакет „Боянска църква“, албум „България”.

В периода, през който беше начело на държавата, Райков е посрещнал у нас само един свой колега, а именно министър-председателя на Косово Хашим Тачи.

Официалният обяд за двете делегации е струвал над 3 бона.

Водещи новини

Още новини