Р. Петков: Продължаваме да губим избори след избори и никой не поема отговорност

Булфото
share

Като партия продължаваме да губим избори след избори и никой да не поема отговорност за това, каза Румен Петков от БСП по повод изборния резултат във Варна, където кандидатът на ГЕРБ Иван Портних спечели срещу кандидата, подкрепен от БСП и други партии, доц. Христо Бозов.

По думите му на частичните местни избори БСП е постигнала изключително лош резултат. „Ние може да бягаме от него, може да не го анализираме, да не търсим причините за резултата. Това няма да го промени. И в обществото се затвърждава, че ние губим избор след избор, че никой не носи отговорност за тези загубени избори, каквато е практиката. Или обясняваме, че сме моралните победители, губейки всеки следващ избор. Това ни поставя в една твърде унизителна ситуация като партия”, каза Румен Петков.

Изборът за кмет на Варна е ключов, защото определя и националните тенденции, каза още Петков. По думите му Варна е национален избор, защото ще покаже отношението на варненци към управляващото мнозинство, към правителството и не на последно място - към премиера. „В крайна сметка, той е избран за народен представител от Варна. Бившият наш премиер беше депутат от Варна, настоящият премиер е депутат от Варна. Това е много лош атестат за отношението на варненци към тях, от тях и към нас”, каза Румен Петков.

„Станишев беше народен представител от Варна. Той лично как участва в кампанията? Секретарят по организационните въпроси Красимир Янков е от Варна, той как участва в кампанията”, каза Румен Петков.

„Какво направихме между двата тура? На първия тур бяхме първи. Между двата тура - как работихме с останалите кандидати, при всички въпросителни, които може да има, към всеки един от тях, в това число и към нашия кандидат. Защото за мен първият политически въпрос е - „това ли беше нашият кандидат?”. Преценено е, че това е кандидатът, с него сме вървели на изборите. Но какво направихме между двата тура с останалите кандидати, работено ли е, как е работено, за да се търси тяхната подкрепа, със синдикатите, с другите неправителствени организации. Там има много силна организация на морския флот. Какво е правено между двата тура, за да се стигне до този изключително лош резултат”, каза Румен Петков.

Ние удушаваме правителството в собствената си прегръдка. Ако ние искаме да създадем усещане в обществото за промяна, трябва да започнем от себе си. А нежеланието да започнем промяна от себе си, само наостря хората срещу премиера и правителството. А това правителство е нужно на България сега. Защото това правителство показа способност и потенциал да решава конкретни проблеми, каза Румен Петков.

„Нашият проблем пред обществото е, че демонстрираме абсолютна безотговорност и неспособност да анализираме процесите, да покажем, че сме констатирали проблемите, че сме извлекли поуките от тях, и намираме решения. Ние имаме едно вкопчване в стола от страна на председателя, вкопчване в партийната власт, вероятно и в националната, а това само вреди на партията”, каза Румен Петков.
Загубата на изборите във Варна показва, че БСП има системен проблем, защото резултатът беше такъв и на националните избори, каза Петков.

„Загубата на този ключов избор във Варна (ключов, защото той ще определя национални тенденции, той формира национално обществено мнение) и нежеланието ни да го анализираме в дълбочина, не просто няма да промени ситуацията, но като насложим и загубата във Варна върху една поредица от безумни кадрови решения, които дискредитираха в обществото нас, правителството и Пламен Орешарски, всичко това ще доведе в много близка перспектива до едни доста тежки анти-БСП процеси, на които не сме били свидетели нито през 1990 година, нито през 1997 година. И опитът на председателя на партията да прехвърля всичко в нищото или върху някой друг, е вреден за партията, защото той я води надолу”, каза Румен Петков.

Водещи новини

Още новини