Психиатър: Протестът търси политическата си легитимация

share

В момента България е в пауза с много неизвестни. Не е ясно какво ще се случи с тези изсипани човешки индивиди на площада. Те не са обединени от политическа партия. Тези хора се явиха за пръв път от началото на прехода. Те заявиха желание за промяна.

Това каза психологът д-р Николай Михайлов пред камерите на БТВ. Първите дни на протеста ми харесваха много повече, продължи той. Реакцията на хората беше чиста. В следващите дни се разколебах и спрях да участвам. Първите дни хората не правеха разлика между ляво и дясно. Те не се различаваха по партиен признак. Сега този протест търси политическата си легитимация и започна да прилича на търсене на реванш от извънпарламентарната десница. В първите дни хората наистина излязоха срещу едно безумно решение, категоричен беше Михайлов.

Делян Пеевски се превърна в олигархичен гарант на предишното управление, обясни той. Сергей Станишев и другите около него, имаха идеята Пеевски отново да играе същата роля. Стана ясно обаче, че Пеевски е просто лицето на едно задкулисие. Това скандализира хората. Силуетът на Пеевски стана символ на недопустимото в политиката, разкри Михайлов. Пеевски упражнява нелегитимна власт, като медиен магнат, а трябваше да ръководи агенцията за национална сигурност. Това е абсурдно, категоричен беше Михайлов.

Много хора очакваха този кабинет да остане известно време и да работи почтено. Имаше плаха надежда Пламен Орешарски да свърши някаква работа. Той е доцент, а не пожарникар и е със всичкия си. Провалът обаче беше страхотен. Същинската драма на българския народ е продължителността на прехода. Хората трябваше реагират и при управлението на Бойко Борисов. Защо хората ги нямаше когато той отиде в МВР или стана министър-председател? Според мен скандалът тогава беше много по-голям от този сега, допълни Михайлов.

Това управление е невъзможно без Волен Сидеров. Точно заради това то трябва да си отиде. Сидеров играе роля. Той е много хладнокръвен и много добре играе ролята си. Сидеров е много начетен и умен. Проводник е на идеи, които са били характерни за 30-те години в Германия. Той е написал и такива трудове. Трябва много да се внимава с него. Той не е луд, даде експертното си мнение д-р Михайлов.

Водещи новини

Още новини