Борислав Сандов: Мажоритарният вот е една от повтарящите се мантри

share

Мажоритарният вот е една от повтарящите се мантри дълго време, както се повтаря, че политиката е мръсна дума и за това чисти хора почти не влизат. Това каза председателят на ПП „Зелените” Борислав Сандов в интервю пред Нова българска телевизия в дебат на тема „Бъдещите избори – шеф и кройка по граждански”.

„Повтарят се и мантри като тази, че гражданите не трябва да са политици, това е и мантрата за мажоритарните избори”, заяви той. И допусна: „мажоритарните избори, ако се приложат като мажоритарна система, ще станем едно много по-сериозно феодално присъствие и представители на феодалите, защото в България наблюдаваме вече такова икономическо, социално и регионално развитие”.
„Мажоритарната система ще вкара много повече такива хора. Нека да имаме предвид, че много трудно човек ще гласува за различни хора”, обясни още Сандов.

Минчо Спасов от НДСВ припомни, че пълен мажоритарен вот е имало по времето на Александър Стамболийски, но това в крайна сметка е довело до Септемврийското въстание. „БЗНС е имало около 30 процента влияние тогава, а останалите партии по 10-15 процента”.

Водещи новини

Още новини