"Зелените": Референдумът не е допитване, а налагане на теза

  • 18 януари 2013 12:15

  • 2009
  • 3
"Зелените": Референдумът не е допитване, а налагане на теза
©

"Остават ни по-малко от 10 дни, за да гласуваме на първия референдум в новата ни история", заяви на пресконференция в БТА Борислав Сандов от "Зелените", предаде репортер на novini.bg.

Според него, това е налагане на теза чрез процедура, а не допитане до българските граждани. "За "Зелените" това е кауза, а не предизборна кампания. Призоваваме да се гласува по информираност, а не по политическа воля и сме убедени, че хората със зелено мислене и екоорганнизациите ще гласуват с "не" на референдума. Такъв проект като АЕЦ "Белене" крие рискове. Той не е икономически изгоден за страната, а и създава робство за бъдещото поколение, тъй като те трябва да съхраняват ядрените отпадъци", каза Сандов.

Той подчерта отново, че проектът предвижда България да стане икономически зависима, защото няма инвеститор.

"Зелените" са категорично са против изграждането и на нов лифт в Банско.Те призовават към протест гражданите, за да не се позволява да се изсекат вековните мури, смърчове и клекове.

"Зелените" са съпричастни и към варненци, които искат кметът на морската столица Кирил Йорданов да инициира референдум за "морската градина" и крайбрежната зона на града. "Ако това не стане, граждански обединения ще започнат да събират подписи, защото трябва да се борят срещу  една групировка, наречена ТИМ", каза Сандов. Предвижда се въпросите за референдума да бъдат следните:  До достига ли паркът Морска градина до морето, като включва зоната от ската до морския бряг?; Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих, с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища.

Другата седмица в България  ще дойде Ребека  Хармс, съпредседател на Зелената група в Европарламента и тя ще се присъедини към кампанията срещу нова АЕЦ  в София. Тя ще бъде тук в периода 23 - 25 януари.

На пресконференцията участва и Владимир Личков, зам. - председател на Асоциацията на фотоволтаиците. Той също каза, че цената на тока от АЕЦ "Белене" няма да бъде по - ниска заради огромните инвестиции. "Ако сега цената от "Козлодуй" сега е 44 лева на мегаватчаса, след изграждане на новите мощности ще бъде 4 - 5 пъти по - висока.

"Правителството трябва да излезе с ясна позиция по отношение на алтернативните източници за електроенергия от фотоволтаичните паркове и ВЕИ - парковете. ДКЕВР е докарала до фалит около 1400 фирми с въвеждането на такса за достъп. Тази такса и тази непоследователна политика няма да доведе до нови инвеститори", каза още Личков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2009 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Beria

2013.05.02 | 14:55

3
Моля, проверете кой е Борислав Сандов и след това го слушайте. От първия си ден като "зелен", досега си е зелен с безкрайни напъни да стане политик! Това момче няма грам практически опит в нито една реална сфера на екологията. Само думи, думи без дела!
Димитър

2013.01.21 | 11:59

2
"Зелен" не значи "Еколог" или "природозащитиник" Google : Green politics и по линковете по линковете.
Бистра

2013.01.20 | 19:10

1
Оправете си заглавието, освен ако думата "накагане" не е някоя нова дума, която аз не съм чувала до сега.

Добави коментар

Водещи новини