Службите нямали воля, Пеевски имал

Булфото
share

Службите за сигурност в България нямат воля за реализация на операции, но разполагат с всички законови оръжия. Делян Пеевски беше преценен като волеви кандидат за председател на ДАНС. Това обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Хрътките” по БТВ.

„По-скоро го преценихме като волеви. Нашето мнение е, че в службите няма воля за реализация на операции. На Делян Пеевски не бе даде шанс да покаже дали знае и може,” посочи депутатът.

Хронологията на законодателните инициативи на парламентарното мнозинство – промени в Закона за ДАНС преди приемането на социалния пакет от плана „Орешарски”, Йордан Цонев обясни с необходимостта от избор на „приоритет на приоритетите”.

„Правителството беше на една седмица и беше избран приоритет да спрем контрабандата и източването на ДДС, затова приехме първо стъпки за напълване на бюджета с много силна и твърда воля,” посочи Цонев отново с препратка към мотивите за избор на Пеевски.

След началото на мащабните спонтанни протести и последвалите извинения на политици за „грешната стъпка” Йордан Цонев заяви от парламентарната трибуна, че след покаянието следва прошка и подчерта, че това е ценностен фундамент на християнството.

„Аз говорих в алегоричен, не в конкретен смисъл, трябва да има покаяние за целия преход. Не смятам, че ще получим прошка веднага. Въпрос на време е обществото да прецени на кого как ще даде прошка,” посочи депутатът, а като пример за прошка посочи възможността да бъде свършена работата, на която управляващите са способни.

След като заяви, че за уволнението на Иван Иванов след само три часа на поста зам.-министър на вътрешните работи го „боли много”, Йордан Цонев прокара разделителна линия между исканията на гражданите за оставка на правителството и провеждането на нови избори.

„Ако става въпрос за оставка на кабинета и нови избори, трябва да го формулираме – кое е от двете? Те са несъвместими,” изтъкна той, като уточни, че за да оцелее политическата система, тя трябва да бъде променена.
„За да се изберат нови, някой трябва да промени нещо. Ние не сме готови, но хората го искат и ще го наложат. Не е въпрос дали си готов, реалността го налага,” изтъкна Йордан Цонев. „Ако някой политик успее да се адаптира и да влезе в този нов курс, той ще оцелее. Няма всичко старо да си отива, а всичко ново да дойде, няма такова нещо в историята,” продължи разсъжденията си той.

Той припомни, че през февруари „на улицата излязоха 300 000 души”. „Нямам думи да опиша за каква мизерия става дума, как да не вземем социални мерки. Имаме ясен план за мерките, имаме и повече воля, отколкото ни трябва и това ни изигра лоша шега. Хората ни казват, че не сме готови, не мога да вървя срещу волята на хората,” призна още Йордан Цонев.

„Голяма заблуда е, че някой е взел властта от ГЕРБ е заблуда. С тези думи не обезсмислям правителството – казах, че технологията на овладяване и прилагане на властта изисква време,” коментира Йордан Цонев.

По-рано днес след срещата си с председателя на Европарламента Мартин Шулц бившият премиер Бойко Борисов обяви, че през последните 23 години България е управлявана от Ахмед Доган (почетният председател на ДПС – бел. ред.). „По време на нашето управление беше единственото време, в което той не беше на власт,” посочи Борисов.

Водещи новини

Още новини