Димитър Главчев: 8-те процента на ДПС управляват страната

share

Само ако се обсъждат проблеми с изборното законодателство, ГЕРБ ще влезе в пленарна зала. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Димитър Главчев.

Без друго повече от половината български граждани не са представени в този парламент. След като ГЕРБ напуска, остава 20% легитимност в това НС, т.е. само 8-те процента на Движението за права и свободи. Не е честно 8 на сто от гласовете на избирателите да управлява останалите 92. Затова искаме предсрочни избори, коментира политикът.

Няма да влизаме с пленарна зала, няма да натискаме бутончето и няма да взимаме възнаграждение, обяви той относно критика от страна на БСП, че депутатите от ГЕРБ ще получават заплата без да си вършат работата като народни представители. Вие бяхте най-големите критици на Ахмед Доган, че политикът не идва на работа, а сега не правите ли и вие същото, попитаха от студиото.

Така и не се разбра на кого е грешката за кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Чу се, че той е предложен от Лютви Местан. Ако е вярно, това е противозаконно, защото единствено министър-председателят може да издига кандидатура за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност", смята Главчев.

По думите му, протестиращите граждани имат своите основания да излязат на улицата. Ние нямаме самочувствието, че сме алтернатива на управляващите, но показваме подкрепата си на народа. Искаме да бъдат представлявани хората, чиито глас не се чува парламента, каза политикът от ГЕРБ.

Обещанията на Пламен Орешарски за увеличаване на работни места се изпълняват, но като свободни позиции в парламента. Създават се нови комисии, които осигуряват нови работни места за членове на "Атака". Ние няма да участваме в комисии, а само в обсъждания на Изборния кодекс, категоричен бе Главчев.

Според него най-нормалното нещо в момента е Орешарски да прояви достойнство и да си подаде оставката. След това президентът трябва да повтори процедурата с даването на мандат. Така ще се стигне до Волен Сидеров, който да изпълни своя план с 500 лв. пенсия и 1000 лв. заплата. Едва ли някой друг ще има самочувствие да прави правителство при настоящото положение, при това, което се случва на улицата. Затова трябва да има предсрочни избори, обяви Главчев.

Парламентът има абсурдно представителство в момента, заключи той.

Водещи новини

Още новини