Мая Манолова: Изборът на Пеевски беше грешка

share

Следващият избор за нов председател на ДАНС ще се случи с всички изисквания за публичен и прозрачен избор. Ще се проведат дебати. 

Това каза на брифинг в парламента зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. На въпрос - станало ли е ясно кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС, Мая Манолова заяви: „Не съм човекът, който може да даде отговор на този въпрос”.
На въпрос за това - може ли Пеевски да се върне като депутат в Народното събрание, Манолова заяви: „Случаят е описан в разпоредбите на Конституцията – член 68 и член 72. Не се наемам да ги тълкувам. Според мен като юрист, една грешка, каквато беше изборът на Делян Пеевски, не може да бъде поправяна чрез друга грешка – чрез погазване на конституционните норми”. Манолова уточни, че една от възможностите за решаване на казуса е чрез сезиране на Конституционния съд. „В едно мое изказване тези дни се извиних на неправителствените организации – 20 на брой, за това, че на практика изборът на Делян Пеевски се случи непрозрачно, без публичност и без дебат. Утре Правилникът на Народното събрание ще бъде обнародван в Държавен вестник”, допълни Мая Манолова.

Водещи новини

Още новини