Яне Янев: Ще направят турския втори официален език в България

Булфото
share

Нашите деди и прадеди ще се обърнат в гроба, ако разберат, че новият етикет на Пиринска Македония е "Муса”. Това заяви на пресконференция в Благоевград лидерът на РЗС Яне Янев. Припомняме, че през седмицата Министерски съвет назначи Муса Палев за областен управител на Благоевград, което породи сериозно недоволство и протести в региона.

"Това, което правят с Муса Палев, е тест дали хората от нашия роден, Благоевградски, край са стадо робско, дали са склони да се примирят. Ако се примирят, този тест ще прерасне в реални действия. А реалните действия бяха заявени още първата седмица, след като беше формирано правителството "Олигарски", добави той. Председателят на РЗС посочи, че вече е започнала агитация и пропаганда по смисъла на Изборния кодекс за въвеждането на турския език за втори официален на българския.

"Това, което се случва с назначението на Муса Палев, има и много сериозни исторически измерения. Това нещо е провокация, която няма аналог от освобождението на Пиринска Македония до днес, и не случайно е замислено да се случи сега, когато се навършват 100 години от освобождението на нашия роден край, който се е освободил сам и не е ползвал чужда намеса", заяви Янев. По думите му след като в най-силния, най-борческия, най-самостоятелния край на България слагат този етикет, значи провокацията е съгласувана и тя не е случайна.

"БСП, предвождана от онзи, който има сърце на гугутка и физиономия на есесовец да възразява с протестна декларация. Те назначават, тяхно е правителството, техен е "Олигарски", беше им министър в миналия кабинет, след това депутат, сега им е министър-председател и възразяват с остра протестна декларация. Това е връх на цинизма и лицемерието. Не съм вярвал че наглостта на комунистите може да достигне такъв предел. Виждам и други партии, които притичаха още първата седмица да правят консултации с правителството на "Олигарски". Прегръщаха се в парламента и сега и те възразявали. Такова лицемерие е изключително вредно и опасно", каза още Яне Янев.

Водещи новини

Още новини