Хиляди пред МС: Оставка! (обновена+галерия)

Булфото
share

Протестиращи граждани отново се събраха пред сградата на Министерския съвет срещу избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Според БТВ броят им към 19.00 ч. е около 5000-6000, но прииждат все повече хора.

Въпреки че по-рано през деня стана ясно че министър-председателят Пламен Орешарски е приел заявлението на Пеевски да се оттегли от поста, гражданите организираха нов протест. Идеята за протеста е подкрепена в социалната мрежа от над 64 000 души.

Протестиращите скандират "оставка" и "мафия". Постоянно идват нови хора. Издигнати са плакати, на които пише "Не на БСП и ДПС, братя българи, събудете се" и "Не на мутрите". Издигнат е транспарант, на който пише "те продадоха България" и е изобразено Народното събрание, с надписи на политическите партии. Скандира се още "червени боклуци" и "всеки ден ще е така, до победата". Чуват се продължителни освирквания. Присъстващи казват, че са информирани за това, че Делян Пеевски е заявил готовност да се оттегли. Въпреки това обаче са дошли на протеста, защото не вярват на правителството.

Към 20.00 ч. са се събрали около 8000 души, по данни на полицията. Протестът пред Министерски съвет започна около 18.30 часа. След около час и половина престой там, демонстрантите се насочиха към сградата на Народното събрание. Част от гражданите потеглиха и към Орлов мост, носейки със себе си чучелото и викайки: „Много сме, силни сме”, „Оставка”. Част от полицията, заедно с пожарната, която беше паркирана пред Президентството, се придвижи към паметника Левски по бул. „Дондуков”. Малко по-късно шествието напълно блокира движението по кръстовището на Орлов мост. Протестиращите пропуснаха само една линейка със сирена, а превозните средства на градския транспорт временно промениха маршрутите си. Полицията на моста бе значително по-малко отколкото на МС и парламента. Служители на МВР регулираха движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - заради блокадата колите се отклоняваха още от Военна академия по други улици, за да не попадат в задръстванията.

От Орлов мост шествието тръгна към НДК по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Хората се движеха само в дясната лента по посока на движението. След около половин час демонстрантите се преместиха по бул. "Черни връх", блокираха за кратко движението по бул. "Патриарх Евтимий" и се спуснаха по централния бул. "Витоша" - към централите на БСП и ДПС.

Вижте тук снимки от днешния протест в София!

Водещи новини

Още новини