Плевнелиев: Изгубих доверие в Станишев, Местан и Орешарски

share

Днес изгубих част от илюзиите, които имах, и вече ще бъда много по-стриктен при наблюдението на реформите в сектор "Сигурност". Това обяви в предаването "Панорама" президентът Росен Плевнелиев.

Чувствам се измамен и омерзен като гражданин, в чисто човешки план, от избора на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. Това, което се случи днес, е една арогантна демонстрация на задкулисие и сделки пред нацията. Това не е политика на принципност, символ на един порочен модел, който трябваше да е отишъл в миналото, подчерта той.

Президентът обяви, че е изгубил доверие в Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски.

Виждаме, че на един човек, който е свързан с частни медийни и финансови компании, се дава на тепсия сектора "Сигурност". Трябва да се чуе обосновката на подхода, на процедурата, каза той. На въпрос той срещу личността на Пеевски ли протестира, държавният глава обяви, че за него е важна процедурата. Смятам, че председателят на ДАНС трябва да се избира публично, в парламента, пред очите на всички, да се чуе позицията му, неговата стратегия. Защо не направихме избора, както при главния прокурор, попита той. Трябва да има публични дебати, ясна обстановка и след това избор - това е най-добре за нацията, обяви Плевнелиев.

Дълбоко вярвам, че това грешно решение ще бъде прегласувано. В политиката освен правила, трябва да има и морал, категоричен бе президентът.

Аз запазвам независимостта на президентската институция. Така, както не завися от Станишев и Местан, така не завися и от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заключи той.

Водещи новини

Още новини