Янаки Стоилов: Делян Пеевски до скоро беше удобен за ГЕРБ

share

Не знам дали имам право да коментирам от името на Коалиция за България. Това е решение, което трябваше да вземем в последния момент. Това решение е от изключително важност, защото засяга националната сигурност на България. Това заяви от парламентарната трибуна Янаки Стоилов в коментар за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Моите колеги са дали кредит на доверие на човек, който тепърва трябва да доказва дали може да действа последователно в интересите на държавата. В годините действията му са били поставяни под въпрос. Не може в правова държава една групировка да води борба срещу друга групировка - независимо дали тя е политическа или икономическа", добави той.

"Този човек дълги години действаше от името не само от името на собствената си партия, а и от името на ГЕРБ чрез една медийна групировка. Това едва ли някой ще го оспори. Само че между тях настъпи разлом. Защо тези, които са били удобни за вас до вчера, сега стават неудобни. Това е част от нелицеприятната българска действителност. Затова вие не можете да бъдете нейни ментори, докато участвате в този процес. В следващите дни ще се види дали има разделителна линия между националния интерес и тясноикономически интереси. Ако този човек се отдели от досегашните си интереси неговите бъдещи действия ще трябва да бъдат оценявани поотделно", обърна се към депутатите от ГЕРБ социалистът.

"Това правителство трябва да покаже конкретни резултати. Не може да си позволи да се занимава със самоцелни политически решения. Призивът на ГЕРБ да бъдат проведени избори за Велико Народно събрание ги поставя в положението на партия, която не защитава националния интерес. Смятам за безотговорен този призив. Това е част от тактиката на ГЕРБ да предизвикат предсрочни избори и най-късно от есента да изкарат хората на улицата. Те искат да предизвикат хаос в държавата и по този начин никой да не носи отговорност за политическите си действия. ГЕРБ искат да доразрушат и без това отслабената българска държавност", каза още Янаки Стоилов.

Водещи новини

Още новини