Орешарски започва консултации за подобряване на бизнес климата

share

Министър-председателят Пламен Орешарски започва консултации с представители на работодателските организации, синдикатите, неправителствения сектор и на протестиращите за разработването и приемането на мерки, които да доведат до подобряване на бизнес климата в България.

Срещите ще продължат през цялата седмица. На тях ще се обсъждат три основни теми: анализ на ситуацията в страната и действия за подобряване на условията за правене на бизнес, облекчаване и премахване на съществуващи регулаторни режими, усъвършенстване на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Предложението на премиера Орешарски е да бъдат създадени работни групи с излъчени от министерствата, синдикалните, работодателските и неправителствените организации експерти. Те ще направят преглед на регулаторните режими и предложения в посока на тяхното облекчаване, както и на ЗОП с цел постигането на по-голяма прозрачност на процедурите и равнопоставеност на субектите, участващи в тях.

В 12:30 ч. започват консултациите с национално представителните организации на работодателите, а в 14:30 ч. - с национално представителните организации на работниците и служителите.

Останалите срещи ще бъдат допълнително съобщени. Освен това ще бъдат създадени и публично оповестени специални e-mail адреси на секретариатите на работните групи, на които всички ангажирани с обсъжданите теми и желаещи да допринесат за подобряването на бизнес климата в България ще могат да правят своите предложения.

Желанието на министър-председателя е да продължи да поддържа комуникацията си с бизнеса, започнала по време на предизборната кампания. Тогава той се обърна към предприемачите със специално писмо, в което се обяви за облекчаване на регулаторните режими и промени в ЗОП. Предстоящата среща с работодателите е израз на очакването му за конкретни предложения от тях, които да доведат до премахване на пречките за развитие на българската икономика. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Водещи новини

Още новини