Орешарски: Единственото хубаво при ГЕРБ е, че не съсипаха още държавата

  • 07 юни 2013 21:02

  • 8502
  • 49
Орешарски: Единственото хубаво при ГЕРБ е, че не съсипаха още държавата
©

В момента България се намира в най-тежката ситуация от началото на прехода. Принос за това имат ситуацията вътре в страната и разбира се кризата в света.

Това каза в предаването "Панорама" Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Съвсем на скоро излезе статистика, че обедняването в България е на второ място след Гърция. Ние знаем какво се случва в Гърция и проблемите там. В България не сме стигнали още до такава ситуация, благодарение на предишни управления, но не и на последното, продължи Орешарски. Трябва да видим къде сме сбъркали и къде са нашите слабости. Състоянието на икономиката е много лошо. НЕК е в колапс и на него му липсват няколко милиарда. Тези задължения са се натрупали в последните 2-3 години. Енергетиката е в колапс. Няма реваншизъм спрямо бившите управляващи. Какво съм направил, за да говорят от ГЕРБ, че има реваншизъм, попита премиерът. Конфронтацията е най-лошия съюзник. Тя се върна в годините след 2009 г. Аз работя срещу тази конфронтация. За случващото се в парламента, вероятно вина имат всички. Мога да кажа много хубави неща за бившите управляващи. Най-хубавото е, че не продължиха да съсипват държавата, каза Орешарски.

Министър-председателят не подмина темата и за АЕЦ "Белене". Аз за "Белене" досега не съм казал нищо. Единственото, което съм споменал е, че има нужда от задълбочен анализ на проекта. За мен това не е политически проект. Той е голям, мащабен икономически проект. Трябва да се направи много сериозно проучване на ситуацията за АЕЦ "Белене". В момента не може да се каже нищо категорично за централата, разкри Орешарски. Мога да ви убедя, че не се преразглежда позицията на България за "Хизбулла". Заявявам най-категорично, че ще се опитаме да наложим приемственост във водената досега външна политика. България е членка на ЕС и на НАТО. Наши съюзници си остават евро-атлантическите държави, зарече се Орешарски.

От изказванията през последните дни, оставам с впечатление, че МВР досега е било в идеално състояние, продължи той. Аз съм на мнение, че МВР е една от институциите, която е реформирана най-малко през всичките години на прехода. Аз ще продължавам да настоявам за по-голяма реформа в МВР. Най-големият проблем е битовата престъпност, обясни Орешарски. В последните 20 години страната ни не се разви по най-добрия начин. Нужна е една по-голяма стабилност в развитието на България. По отношение на пушенето, аз също не приемам да се пуши безразборно на обществени места. Според мен обаче, ние изпаднахме в другата крайност. България е може би единствената държава в Европа, където няма никакви места за пушене на обществени места. За пример давам летище София. Там наистина няма никакво място предназначено за пушене, разкри премиерът.

Реформата във здравеопазването също трябва да продължи, обеща Орешарски. В момента имаме практики, които се приближават до най-модерните такива в Европа. Трябват да се извършат две много спешни промени в здравеопазването. Става въпрос за цените на лекарствата и Спешната помощ. Там нещата са много трагични. По-дългосрочна мярка е да се спре източването на НЗОК, разкри той.

Икономическото развитие и развитието на предприемчивостта е ключа към стабилизирането на България. Данъчната система у нас е една от най-добрите в света. Проблемът идва от факта, че ние имаме и едни от най-ниските данъци, но и едни от най-ниските заплати. Все още не сме атрактивна дестинация за чуждите инвестиции. Много ми се иска да сме държава, която привлича чужди инвеститори с високо квалифицирани кадри. Това е една от целите, които съм си поставил за моя мандат, завърши Орешарски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8502 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
стамбе

2013.06.21 | 03:13

49
Орешарски: Единственото хубаво при ГЕРБ е, че не съсипаха още държавата!!!Ами по хубаво признание от това здраве му кажи!Значи държавата е била съсипана от предните правителства,а ГЕРБ просто са я съхранили в същото положение!Радвам се, че поне това си признахте!
js

2013.06.21 | 03:13

48
Какво ще кажете за ултиматума на руския Атомстрой ,в срок от 7 дни България да реши дали ще строи Белене,и отговора на Олигофренски,че по доброто решение е да се продължи със строителството на Белене защото сме щели да изгубим делото.Радвайте се хора.Ще имаме нова АЕЦ която ще работи с оборудване от преди 20 години и която ще почне да произвежда ток след 6 години.Цялата работа ни е такава.

2013.06.21 | 03:12

47
Олигарски ,кога ще свалите цените на тока.

2013.06.21 | 03:12

46
Дали ще има 13 пенсия и заплата или ще ни излъжат с празни обещания.

2013.06.21 | 03:12

45
Орешарски участва в почти всички правителства. Какъв му е цветът, идеологията не е ясно, само и само да е в правителството. И да не обвинява минали правителства, участвал е в тях (с изключение на ГЕРБ). Държавата не се сринала само за последните 4 г.

2013.06.13 | 01:10

44
Всички тези договори в енергетиката са подписвани с едничката цел, голяма част от парите да отива в партийните каси! Същата работа е и с псевдо-приватизацията за целия преход! Как може БТК да се приватизира за двеста милиона, много скоро след това да се препродаде за два милиарда и сега да се продаде за четири милиарда! Тези лумпени, дето ни управляват през всичките тези години, ни правят на глупаци през цялото време, а овчия народ блее ли блее!

2013.06.13 | 01:09

43
Ако някой може да извлече нещо конкретно като факт от това изказване, моля да го сподели. Това е в стил "дръж противника в мъгла и сам не излизай от нея". Личи си, че Орешарски се пъне да критикува по поръчка на Станишев, ама не му се обръща езика да плещи като него.
Тигър

2013.06.10 | 20:22

41
Не съсипаха държавата, но пък добре се постараха. То не бе натиск над фирми, то не бе подслушване, терор над физически лица.
Депеш

2013.06.10 | 20:22

42
Управлението на герб ще запомня с глупостите на Дянков и селянията на Борисов. Първият рушеше всичко до което се докоснеше, вторият се държеше като мутра и не приемаше критика. Няма да ни липсвате герберасти!
Лорем

2013.06.10 | 20:22

40
Рекета, който упражняваха е причината за фалита на немалко фирми. ПРи тях просто не можеше да се развива бизнес. Отделно, че само определени компании и лица печелеха обществените поръчки.
dansf

2013.06.10 | 09:23

39
Да те видим,теб в каква посока ще продължиш

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини