Пламен Орешарски стана премиер с гласовете на ДПС и БСП (видео+галерия)

share

Пламен Орешарски е новият премиер на България, след като за него гласуваха 120 депутати. Против беше групата на ГЕРБ 97 депутати. Атака не участва в гласуването.

Изборът се проведе два пъти. При първото гласуване депутат от ГЕРБ подкрепи кабинета на Пламен Орешарски и така правителството събра 121 гласа. Новината беше посрещната с аплодисменти и ставане на крака от БСП и ДПС към колегите им от ГЕРБ. Впоследствие се оказа, че проблемът е технически.

Веднага след това ГЕРБ поиска прегласуване, което обаче беше отменено, заради технически проблем с пулта на бившия здравен министър Десислава Атанасова.

При гласуването на структурата на кабинета 119 депутати бяха "за", 98 бяха "против", а един от депутатите на Атака гласува "против", заедно с депутатите от ГЕРБ. Останалите националисти не участваха в гласуването.

Същият резултат се получи и при гласуването на състава на кабинета 119 бяха за, против бяха 98.

След гласуването, Красимир Велчев от ГЕРБ пожела успех на новото правителство. Знаехме, че така ще премине гласуването и че е налице нова тройна коалиция - Атака, ДПС и БСП, каза Велчев. Веднага след това кабинетът положи клетва.

Снимки от стъпването в длъжност на новия кабинет може да разгледате тук.

Водещи новини

Още новини