Пламен Орешарски: Заплатите няма да скочат от утре (видео)

  • 30 май 2013 08:12

  • 9271
  • 46
Пламен Орешарски: Заплатите няма да скочат от утре (видео)
©

Човек трябва да гледа работата си, отговорностите си и да даде всичко от себе си като министър-председател. Това заяви премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 в сутрешния блок на БНТ.

Попитан дали се притеснява от протестиращите пред Народното събрание срещу новото правителство, Орешарски каза: "Обществото ни се намира в състояние на напреднал дезинтегритет. Трябва да работим за по-голям интегритет и да стопираме набиращата сила конфронтация, защото тя не води до никъде. Мисля, че хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници - те представляват най-активните части от нашето общество, с които трябва да се води диалог".

"Искам да подчертая, че регионалните фондове си остават в Министерството на регионалното развитие", обясни той. По думите на Орешарски новото министерство на инвестиционните проекти ще помогне страната ни да поеме големи проекти, ще координира изготвянето им. Премиерът оправда номинацията на замесения в "Дюнигейт" арх. Калин Тихолов с малкото време, което е имал за разговори, като подчерта, че към професионалните качества на Тихолов не е имало критики.

"Политическата отговорност за кабинета се носи от политическите сили, които подкрепят кабинета. Вината за евентуални грешки ще носят отделни министри, както и самият премиер. В кабинета има и по-ярки политици, има и експерти, които са доста напред в своята професионална гилдия", каза Орешарски. Той отрече правителството да е обвързано с олигархични кръгове. "За мен е важно да няма такива обвързаности и да се действа в името на общите цели. Ако тръгнем да отхвърляме хора, само защото на някакъв етап от живота си са работили в дадена частна компания, няма да намерим хора, или трябва да са такива, които току-що са станали от студентската скамейка", заяви премиерът.

"Гледам на "Белене" като на икономически проект. Ако има необходимата ефективност, си струва да се реализира. Проектът е започнал, има инвестирани средства, има и арбитражен иск, който не е за малка сума - 2,5 млрд. лв. За сведение, дори Сребърният фонд е по-малък. Ще се консултирам с юристи за иска, както и с икономисти за ефективността на проекта "Белене". Едва тогава мога да внеса в парламента цялостно решение. В момента не мога да дам категоричен отговор дали ще продължим проекта, или не", подчерта министър-председателят. Той поясни, че ще се търси инвеститор, като уточни, че целта е в строителството да бъдат наливани колкото се може по-малко пари от данъците на българските граждани. Орешарски съобщи, че ще бъде изготвен стабилизационен план в енергетиката, една от първите цели на който ще бъде да не се повишават цените на електроенергията. Премиерът бе категоричен, че няма да се съобразява с интересите в енергетиката на когото и да е. Според него закриването на Българския енергиен холдинг няма да реши проблемите в сектора. По думите му това е по-скоро второстепенна мярка.

Премиерът заяви, че предвиденото в програмата на кабинета спиране на повишаването на пенсионната възраст ще бъде изпълнено, въпреки европейските директиви. Попитан за увеличението на доходите, той каза: "И аз искам заплатата ми да бъде увеличена от утре. Това обаче не е изпълнимо. Заплатите няма да скочат от утре. Нашата политика ще бъде да повишаваме доходите в рамките на възможното. И в края на следващия мандат няма да стигнем доходите на старите европейски страни като Германия например. И за мен минимална заплата 450-500 лв. означава бедност, но това са реалностите. За мен по-важно е да намалим безработицата, която заема рекордни стойности и ни връща в края на 90-те години. Трябва да бъдат разкривани трайни, а не временни работни места". Премиерът още веднъж потвърди позицията, че ще се върви към отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места. Той заяви твърдо намерение за ограничаване на контрабандата на цигари.

На въпрос за това, ще има ли чистка в администрацията, премиерът каза: "Хората в администрацията, които не се справят, трябва да бъдат сменени. Областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време, те са политически лица". Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 каза, че е планирал средносрочни и дългосрочни мерки, които да бъдат осъществени в 4-годишния мандат. Той поясни, че ако има обстоятелства, които да скъсят мандата, мерките ще бъдат променени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9271 46

Свързани новини

Коментари 46

Добави коментар
дасд яв

2013.06.04 | 06:49

46
Те и от другиден няма да скочат, и от догодина също абе депутатските да скачат пък нас кучета ни яли !

2013.06.04 | 06:49

45
НАЛИ СВАЛИХТЕ БОРИСОВ ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ БИЛИ НИСКИ. ЩОМ НЯМА ДА ВДИГАТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ СЕ МАХАЙТЕ !!! ВЪРНЕТЕ БОРИСОВ ОБРАТНО !!!
Гюро Михайлов

2013.06.01 | 10:56

44
ГЕРБ ( Граждани за Европейско Разграбване на България) вече лъснаха. Защо им обръщате внимание? Оставете ги да ги облекат раирано и тогава ги чакайте за въпроси пред централния.
js

2013.05.31 | 10:15

15
Мозъка ти наистина е полиран а после наръфан от вируса на комунизма.
PHH

2013.05.31 | 07:47

8
Я се скрийте някъде със разсъжденията си по всички възможни сайтове! Омръзнахте на много хора!
js

2013.06.01 | 10:56

43
Нали Местан ти даде 20секунди.Те отдавана минаха.Повече няма да ви чакаме.

2013.06.01 | 10:55

42
Аз си искам заплатата от утре боклук неден. Когато гласувахме така ли казахме, глас ама не днес.
фантомас

2013.06.01 | 10:55

41
Тоя мъдьо нищо няма да направи, той е едно поставено лице. Една марионетка.
Гюро Михайлов

2013.06.01 | 10:55

40
Не е важно да четеш много, а повече да мислиш върху това, което ти се случва. Вие, българи, помислихте ли какво ви се случи последните четири години, че сега плюете по още незапочналото правителство!? Толкова сте елементарни. Трябва да се прочете обвинителна присъда за Цецо.
относно Атака

2013.06.01 | 10:54

39
ДОБРАТА НОВИНА ОТ ВЧЕРАШНИЯ ЦИРК Е ,ЧЕ ВЕЧЕ ВСИЧКИ РАЗБРАХА КАКВА РЯДКА БОЗА Е СИДЕРОВ И,ЧЕ АТАКА НЯМА ДА Я ИМА В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ. ВЕЧЕ ГОВОРИХ С НЯКОЛКО ЧОВЕКА ГЛАСУВАЛИ ЗА АТАКА ТОЧНО ЗА ДА НЕ ДОЙДЕ ДПС НА ВЛАСТ - А СИДЕРОВ ТОЧНО ТОВА НАПРАВИ - ЗАТОВА И СЪДБАТА ЩЕ МУ ГО ВЪРН

2013.06.01 | 10:54

38
НАЛИ СТЕ УЖ ВСЕ" ЕКСПЕРТИ" БЕ ОЛИГАРСКИ - ЩОМ СИ ОБЕЩАВАЛ СЕГА НАМЕРИ И НЕ СЕ ОПЛАКВАЙ. кАТО ЛЪГАХТЕ НАРОДА ВСЕ ЧУДЕСА ОБЕЩАВАХТЕ - Е СЕГА СИ ИСКАМ 100ЛВ.ЗАПЛАТА И 500ЛВ.ПЕНСИЯ. ХВАНИ СЕ РЪКА ПОД РЪКА СЪС АГА СИДЕРОГЛУ И АГЕНТ ПАВЕЛ И ПОЧВАЙТЕ ДА УВЕЛИЧАВАТЕ - КАКТО ОБЕЩАХТЕ!ТОВА АМА НИЕ ИСКАМЕ , АМА НЯМА ВЕЧЕ СМЕ ГО ЧУВАЛИ - КАТО СТЕ ОБЕЩАВАЛИ ДА НЕ СТЕ ЛЪГАЛИ.АКО СТЕ ЛЪГАЛИ ЗНАЧИ НЕ СТЕ НИКАКВИ ЕКСПЕРТИ , А СТЕ ДОЛНИ И ЛИЦЕМЕРНИ ИЗМЕКЯРИ!
.

2013.05.30 | 14:06

2
Ти даже не си гласувал за Атака, пък и те нямат свои министри. За какви 1000лв. заплата претендираш?! Всеки, който иска да получи, трябва да работи! Българинът е злобен и мързелив и е свикнал все в чуждата паница да гледа, а не в своята, все да обвинява някой друг. Като искаш пари - изкарай си ги! Познавам хора, които взимат по 10 000 лв.заплата, ама се скъсват от работа, а не плюят из форумите и сайтовете по политиците!
bai ganyo

2013.06.01 | 10:53

37
Я ТО НЯМАЛО ДА СЕ ДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ ВЕДНАГА-КЪМ 3000Г ;ОЖЕ И ДА СТАНЕ-ПО ТЪП НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ НЯМА

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини