Атанасова: Ще предложим мерки за защита на медиците

Булфото
share

"В началото на седмицата ПП ГЕРБ ще внесе предложение за законодателни промени, които да дадат особена защита на медицинските лица.", заяви бившият здравен министър Десислава Атанасова, пише "Стандарт Нюз".

„Политическа партия ГЕРБ остро осъжда поредното посегателство върху екипи на спешна помощ и изобщо върху лекари, отивайки на посещение на домашен адрес, да бъдат репресирани по този начин. По тази причина смятаме още в началото на следващата седмица да внесем законодателна промяна в наказателния кодекс", заяви Десислава Атанасова.

Такава законодателна промяна беше предложена в рамките на 41-ото Народно събрание, припомни депутатът от ГЕРБ. „Тя получи подкрепа както от мен, в качеството ми на министър на здравеопазването тогава, така и от Диана Ковачева и Цветан Цветанов. Комисията по здравеопазване също я гласува на първо четене, но не стигна времето за второ четене в зала. Смятаме да предложим същата законодателна промяна в Наказателния кодекс и да дефинираме особената защита на медицинските екипи при изпълнение на техните служебни задължения. В чл. 131, ал. 2 от Наказателния кодекс в особения състав за телесна повреда на определени съсловия има завишения на наказателната отговорност", обясни Атанасова.

Освен лекарите, ГЕРБ предлагат особената закрила да се простира и над медицинските специалисти - акушерки, фелдшери, медицински сестри. "Смятам, че това трябва да бъде един от първите актове на 42-ото Народно събрание и зад него да се обединим всички парламентарно представени политически партии", заяви Десислава Атанасова.

Водещи новини

Още новини