Зам.-министър Ненков: Линейката с пребитите лекари е поставила рекорд!

  • 25 май 2013 17:01

  • 7769
  • 11
Зам.-министър Ненков: Линейката с пребитите лекари е поставила рекорд!
©

15-годишното момиче, заради което екип на Спешна помощ беше пребит, е било с 4,3 промила алкохол в кръвта, съобщиха от здравното министерство, информира БТВ.

Лекарският екип стана обект на жесток побой през нощта срещу събота в София. Пострадали са шофьорът на линейката, лекарят и медицинската сестра. Екипът е извикан час след полунощ от група младежи в нетрезво състояние, които се събрали на домашен купон за абитуриентски бал.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков представи хронологията на снощния инцидент в кв. "Овча купел" в извънреден брифинг. По думите му линейката е показала рекорд като на петата минута е пристигнала на адреса по сигнал за препило момиче. По първоначална информация, за да се стигне до конфликта, присъстващите твърдели, че линейката се е забавила. Според зам.-министъра след сигнала е получено второ обаждане на тел. 112 и то е, че девойката е с диабет.

Когато е пристигнала линейката, екипът на Спешна помощ бил пребит, преди да стигне до момичето, което е било с 4.3 промила алкохол, установен в болничното заведение. Хората, нападнали спешния медицински екип, са с криминални регистрации, обясни д-р Ненков.

Момичето преди време е било с диабет, следена е неговата кръвна захар, но после следенето е било прекратено. Била е използвана някогашната диагноза за диабет на тийнейджърката, за да дойде по-бързо Спешната помощ, посочи зам.-министърът на здравеопазването.

„Момичето е било качено на собствен ход до линейката и шофьорът успява да избяга с пациентката. Подаден е сигнал до тел. 112, екип от полицията пристига на място и арестува престъпниците”, каза още зам.-министър Ненков. Той допълни, че момичето е в добро състояние, контактно е и чака визита от родителите си.

“Ако момичето е наистина било в безсъзнание, ако беше повърнало и се задавило и вследствие на това да почине – кой щеше да бъде виновен за това: лекарите или нападателите”, попита зам.-министърът.

Столичната Спешна помощ е пред стачка. Тази нощ е имало реална опасност линейките да спрат да отговарят на повиквания заради поредния побой, нанесен над лекарите. Екипът, който има сериозни травми от побой по ирония на съдбата е главно действащо лице в документалния филм "Последната линейка на София".

Зам.-министърът се обърна с молба към депутатите от новосформирания парламент да приемат промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе затвор за причиняване на телесна повреда на лекар или медицински работник. Промяната, според която този, който причини на медицинско лице телесна повреда, ще бъде наказан така, както ако нападне полицай, съдия, прокурор, данъчен и митнически служител и други длъжностни лица, мина в края на 2012 на първо четене в предишното Народно събрание.

"Не знам дали тази промяна в Наказателния кодекс веднага ще даде резултат, но със сигурност ще даде резултат", коментира д-р Ненков. "Ако от мен зависи, аз бих поставил нещо като паник бутони в линейките", призна той.
 

Последвайте канала на

7769 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Центурион

2014.05.28 | 08:24

11
Припадналото момиче било с 4,3 промила алкохол Ежедневните тренировки водят до съвършенство !
SOS

2014.05.27 | 07:34

10
И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ "БИЯЧИТЕ" НЕ СА ЦИГАНИ...И ЖАЛКИТЕ ГОЛТАЦИ БЪЛГАРИ ИМАТ СЪЩИТЕ ЦИГАНСКИ ПОХВАТИ НАД ЛЕКАРИ.ЦЪРВУЛА ЦВЕТАНОВ ГИ НАРИЧАШЕ "УБИИЦИ",А ДРУГИЯТ ЦЪРВУЛ БОЙКО НЕ РЕАГИРА.ИМА ЛИДЪРЖАВА?

2014.05.27 | 07:33

7
ДСК на кой е собственост сега?
Центурион

2014.05.27 | 07:34

9
Унгарската OTP е собственик на ДСК Банк !
Варна

2014.05.27 | 07:33

2
не вярвам на написаното тези от спешна са АДСКИ НАГЛИ монетата има винаги две страни чакал съм над час линейка за майка ми при положение че спешен център е на 10 минути пеша от нас когато умре човек от лекарска грешка няма проблем и виновни НИКОГА когато някой лекар го отнесе веднага почват да реват всички

2014.05.27 | 07:34

8
боклук такъв . дори не заслужаваш главна буква . ако всички започнат да мислят като теб не ще чакаш кьорава линейка няма да видиш ясно ли ти е бе . те да не са магьосници и да се телепортират . ти не чуваш ли че няма достатъчно екипи в спешна помощ . тъпак такъв .
ФАЛИТ!!!!!!

2014.05.27 | 07:33

6
ФАЛИТ!!!!!! СЛЕД 15 ЮЛИ: ГРЪЦКИТЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ ФАЛИРАТ, ИЗТЕГЛЕТЕ ПАРИТЕ СИ! http://1kam1.eu/
***

2014.05.27 | 07:33

5
Да ги посъвестосат малко но така че никога повече да не посмеят да ударят човек
...

2014.05.27 | 07:33

3
Абе защо никъде не споменавате че въпросните младежи са цигани?

2014.05.27 | 07:33

4
Защото тоя път не са !
Побийващ

2014.05.27 | 07:33

1
Трябва да станем,като в "развитите демокрации" ,USA например,където Мартин Лоурънс разказваше ,как докато той надрусан тръгнал занякъде си ,се появили на сигнал от 911 ,линейка,пожарна и полиция да го прибират, и понеже черньото не можел бил да иде до магазина без оръжие и хоп : "Nigger with a trigger" -"Всички ,ЛИНЕЙКАДЖИИ,пожарникари,полицаи,като наизвадиха тия ми ти пушкала и аз припаднах,като motherF...r" . Така е там, и понеже тук не е така,и аз съм с бяла престилка, много помага факта,че съм 130 оки живо тегло,боксов чувал вкъщи и в залата,гледам зло и твърдото убеждение,че ще прегризя гърлото на гада,преди да склопя очи

Добави коментар

Водещи новини