РЗС: Всеки опит за терор е предпоставка за диктат

Булфото
share

Повод за това са бомбените атентати от 19 юли 2011 г. в сградите на две парламентарни партии – „Ред, законност и справедливост” и „Демократи за силна България”, съобщиха от партията.


РЗС счита, че като най-висш орган на държавната власт Парламентът следва да осъди тероризма, насилието, опитите за създаване на хаос и безредици в навечерието на президентските и местните избори. Разчитаме министър-председателят да удържи на думата си и парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи декларацията при гласуването й в пленарна зала.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Народното събрание на Република България,
като потвърждава своята безусловна привързаност към конституционните и общоевропейските ценности на демокрацията, хуманизма, правовата държава и гражданското общество констатира, че в навечерието на президентските и местните избори се правят недопустими опити за дестабилизация на страната и хвърляне на петно върху международния образ на една държава-членка на Европейския съюз.
Народното събрание изразява дълбоко безпокойство от бомбените атентати от 19 юли 2011 г. в сградите на две парламентарни партии – „Ред, законност и справедливост” и „Демократи за силна България”. Това, че, случайно или не, при атентатите срещу РЗС и ДСБ няма жертви и пострадали, не намалява ни най-малко мащаба и последствията от терористичния акт. Определяме всяко посегателство срещу парламентарно представени политически партии като недопустима пряка заплаха за националната сигурност.
Взривовете създават несигурност във всички български граждани, независимо от политическата им принадлежност и са пряка заплаха за правовия ред и принципите на демокрацията. Всеки опит за терор е предпоставка за диктат, немислим в държава с устойчив политически плурализъм.
В демократична държава като България са недопустими дори бегли внушения за каквато и да било обвързаност на отговорните политически сили с целите или инструментариума на престъпния свят.
Народното събрание дава ясен знак на държавническа отговорност и потвърждава категорично, че исконните ценности на демокрацията са ненакърними и незаобиколими.
Народното събрание призовава всички компетентни държавни органи да вложат целия си ресурс за незабавно разкриване на извършителите на бомбените атентати срещу РЗС и ДСБ и изправянето им пред съда.
Настояваме изпълнителната и съдебната власт да предоставят всички законови гаранции за обществената и личната сигурност на българските граждани и поема своята отговорност в този процес. Потвърждаваме волята си за гарантиране на стабилност и нулева толерантност към опитите на престъпния свят да диктува правилата и определя дневния ред на държавата в навечерието на изборите.
Призоваваме всички власти да положат максимални усилия за недопускане на дестабилизация по време на предизборната кампания. Тероризмът, провокациите и силовите методи за справяне с политическите опоненти са най-сигурната предпоставка за манипулиране на изборните резултати.
Декларираме категорична обща воля Република България да се утвърждава като държава с безпощадна нетърпимост към престъпността, беззаконието и корупцията – във всяка власт, във всяка сфера на политическия, обществения и стопанския живот.

 

Водещи новини

Още новини