БСП: Борисов мафиотски командва съдебната система (видео)

share

Няма как човек да не бъде шокиран от изтеклите в медиите файлове с разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Прокуратурата трябва незабавно да направи проверка. Това каза на извънредна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Ако се окаже, че са автентични, това на практика означава, че макар да не са на власт, Борисов и Цветанов контролират държавата. Вижда се, че привикват прокурори на оперативки. Важно е и че подателят на сигнала е служител на СДОТО. Това означава, че работата с подслушването продължава, добави той.

Вижда се, че се прави опит да бъде прикрито тежко криминално престъпление. Става очевидно, че Борисов нарежда на прокурори какво да правят, как да бъдат решавани дела. За каква независима съдебна власт можем да говорим? Очевидно Бойко Борисов е началник на Николай Кокинов. За каква справедливост, за какъв нов морал говорим? Това ли е държавата, в която искаме да живеем, за какво изобщо става въпрос? От изнесените файлове става ясно, че това са хора, които се чувстват над закона. Прокуратурата трябва да си свърши работата. Това е нейна национална отговорност в този момент, категоричен е Станишев.

Става въпрос за това в каква държава ще живеем всички ние. Това ли искаме още 4 години? Очаквам прокуратурата да покаже същата последователност и принципност, както при проверката срещу мен. Това е мафия, политическа клика, която е превзела държавата. Използва я за свои нужди и прави каквото си поиска. Къде е президентът на републиката, къде е служебното правителство, къде е Висшият съдебен съвет, който незабавно трябва да предприеме мерки? Става ясно, че Кокинов предоставя на Борисов заключения от разследването на прокуратурата срещу Мирослав Найденов. От това следва въпросът кой всъщност управлява съдебната система. С такива действия не можем да имаме авторитет пред Европейската комисия. Били пречупили гръбнака на организираната престъпност - всъщност като такава действат самите те, така действа мафията. Тук отговорността е на Бойко Борисов, Цветан Цветанов е само изпълнител. Вече трябва да мислим как да спасяваме държавата след изборите. За тази цел обаче те трябва да бъдат проведени по честен и демократичен начин, а не да бъдат манипулирани, каквато подготовка има. Ситуацията е изключително тежка и трябват решителни действия за очистване. Тук е ролята на прокуратурата, която трябва да върне усещането за правов ред. В момента има усещането, че една групировка е превзела държавата и прави всичко в свой интерес, с взети на тъмно решения. Става дума за система, която е като рак и убива, разяжда всичко, до което се докосне, каза още лидерът на БСП.

Петър Курумбашев припомни, че изтеклите СРС-та са от април. Той се обърна към служебния премиер Марин Райков с въпрос знае ли, че по време на неговото правителство подслушването продължава. Според Жельо Бойчев тежкото положение в България е следствие от стила на управление на ГЕРБ, изнесен във файловете. Трябва да пречупим страха и да си върнем България, заяви социалистът.

Водещи новини

Още новини