Тодор Тагарев: Не е добре да се разкриват военните ни в Афганистан

share

Министърът на отбраната Тодор Тагарев смята, че публикуването на списъците с военните, които желаят да гласуват в Афганистан, не е много добър ход, предаде БНР. Министерството на външните работи публикува списъците на сайта за изборите, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс.

Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев изрази личното си мнение, след като обаче неговото министерство предостави списъците на МВнР, за да бъдат публикувани. В него са записани 82-ма души, желаещи да гласуват в Кабул, и 250 души в Кандахар.

"Моето мнение е, че това не е много добре. Няма данни за някакви конкретни заплахи, но принципно е положението, че хора, които участват в такива рискови операции, все пак държавата трябва да се грижи малко за тях. Дали това е успокояващо? Да, няма лични данни, няма звания, няма длъжности, няма поделения, в които служат", каза Тагарев.

От думите на министър Тагарев стана ясно, че така не се застрашава сигурността на българите там. Според близки на служили в Афганистан обаче обявяването на списъците е повод за притеснение.

От Министерството на външните работи съобщиха, че публикуването на списъците е съобразено с изискванията на изборния кодекс. С изборния кодекс се съобразява и военното министерство, обясни Тодор Тагарев: "Каквото и да е било тълкуване тук, то трябва да бъде направено от юридическа гледна точка. При положение, че законодателят е въвел определено изискване, изпълнителната власт като цяло трябва да намери начин да изпълни това изискване на законодателя".

Водещи новини

Още новини