Огнян Минчев: Предизборна кампания се провежда в изострена обстановка

share

При тези избори основното е голямото острастяване в степен, в която не си спомням от 1998 година. Може би това острастяване идва заради това политическо мълчание, което наблюдаваме в последно време, това обаче не трябва да изменя основната функцията на изборите. Хората трябва трезво да изберат кой да ги управлява. Това заяви политологът Огнян Минчев от „Прозрачност без граници“ в сутрешния блок на БНТ.

Попитан за купуването на гласова Минчев отговори, че това го има навсякъде, но развитието на технологиите за купуването на гласове и контролирания вот е по-бързо, отколкото технологиите за предотвратяването му. Административния и бизнес натиск се концентрира върху секциите, а това е опасно и може да създаде усещането за нечестни избори, смята още той.

По думите му трябва да се изгради система, която да предотврати купуването на гласове поне в изборния ден.

Тази предизборна кампания се провеждат в изключително изострена политическа обстановка, всеки човек и институция ходят много внимателно и затова ЦИК се притеснява да поеме повече отговорности. Има една поговорка, която гласи : Като ходиш по яйца - не скачай!, каза още политологът.

Водещи новини

Още новини