Марин Райков поиска оставката на шефа на Агенцията по храните

Булфото
share

На пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет премиерът Марин Райков каза, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябва да подаде оставка. Министър-председателят е настоял за това пред министъра на земеделието и храните Иван Станков, предаде репортер на Novini.bg. Причина е скандалът с фирмата за дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево.

"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза премиерът.

Райков е помолил министъра на вътрешните работи Петя Първанова, когато подписва документи за използване на СРС, да го прави само в присъствие на други колеги. "Не можем да спрем СРС-тата, защото не са свързани единствено и само с подслушванията", посочи той.

Министър-председателят съобщи, че на заседанието не е обсъден въпросът с незаконното използване на специални разузнавателни средства. "Ако се потвърди, че е имало подобна практика, това ще бъде изключително неприятен атестат за ситуацията на българската демокрация. Наказателно производство все още не означава обвинение. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения. Това не означава, че ние искаме да останем слепи за констатациите на прокуратурата", уточни той и допълни, че дори самото подозрение, е достатъчно притеснително. Той определи темата като силно смущаваща в обществения дебат.

Райков отказа да коментира думите на министъра на вътрешните работи Петя Първанова, публикувани в медиите. "Знаете, че бях много настоятелен и препоръчах на Първанова, временно да отстрани господата Кацаров и Димитров", каза той, но обясни, че с това не се признава тяхната вина, защото съществува презумпцията за невинност. Премиерът посочи, че държи МВР в предизборния период да продължава да върши своята работа и да изпълнява своите задължения по отговорен начин ежедневно. "Не бива да оставаме встрани факта, че в този период МВР е изключително натоварено", обясни той. Райков каза, че е оптимист за завършването на АМ "Тракия" в срок.

Водещи новини

Още новини