ДСБ: Аферата "Найденов" е само брънка от верига корупционни практики на ГЕРБ

share

Вчера стана ясно, че българската прокуратура е привлякла като обвиняем бившия министър на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов. Сред обвиненията са нередности и злоупотреби по програма "Благотворителност" на ЕС. Това посочва в писмо до медиите евродепутатът Светослав Малинов.

През ноември 2012 година внесох сигнал в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за неправомерно разходване на средства по тази програма. В него са изложени факти, които показват по какъв начин се манипулират обществени поръчки в полза на определени фирми. Изброени са и необоснованите специални изисквания за участие в търговете, които предварително изключват честната конкуренция. Крайният резултат от функционирането на подобна корупционна схема е усвояване на европейските пари от фирма, която е официален спонсор на ГЕРБ. Имаме всички основания да се съмняваме, че това е само брънка от цяла верига от корупционни практики, осигуряващи финансиране на управляващата партия чрез неправомерно разходване на европейски средства, добавя той.

Нееднократно от ДСБ сме искали оставката на Министър Найденов заради защита на лобистки интереси в сектора, който управлява; нееднократно сме сигнализирали за нередности. Схемата, чрез която само определени свързани помежду си фирми биват допускани за участие в обществените поръчки, съществува поне от 4 години в Министерството на земеделието и храните. Очевидно бе нужно ГЕРБ да напусне властта, за да повдигне прокуратурата обвинение по досъдебното производство, което, според данните в нашия сигнал до ОЛАФ, е започнато още през 2009 г. През цялото време управляващите от ГЕРБ са прикривали случващото се в МЗХ. За пореден път виждаме - подобно на оставката на просветния министър - че едва когато възникне заплаха да се намеси Брюксел, българските институции започват да работят в интерес на българските граждани, казва още Светослав Малинов.

Водещи новини

Още новини