Трайчо Трайков доволен от мерките на Асен Василев

share

Мерките, предложени от министъра на енергетиката Асен Василев, са смислени, макар и не непременно с правилната интерпретация. Това заяви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Трайков е на мнение, че щом голяма част от производителите на енергия от ВЕИ не отговарят на изискванията, те трябва да бъдат изключени. По думите му у нас има около 1500 производители на енергия от ВЕИ и това показва твърде деконцентрирана собственост.
Бившият министър посочи, че има три ТЕЦ-а, които нямат прави да са в микса, тъй като произвеждат скъпа електроенергия, която НЕК изкупува.

"За мен мерките са основани на здравия смисъл. Една от тях пък е свързана не с краткосрочното решаване на проблемите, а със следващата стъпка на либерализацията на пазара. Това е дългоочакваното изграждане на балансиращи групи”, подчерта Трайков.

По думите му енергийната система у нас е добре балансирана и структурирана от гледна точка развитието на мрежата и на енергийния микс. Според Трайков е необходимо осигуряването на достатъчно ниво на инвестиции и мъдро управление на регулатора.

Водещи новини

Още новини