Асен Василев: Енергетиката е болна

  • 04 август 2013 12:06

  • 2345
  • 2
Асен Василев: Енергетиката е болна
©

Докладът за състоянието на енергетиката, представен от енергийния министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, показва един изключително болен сектор, който трябва да се лекува с доста сериозни и дълбоки реформи. Аз не мисля, че те учудват някой – това излезе в доклада на Световната банка, в доклада на Европейската комисия. Това каза бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет "Райков" Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

Според него това, което е липсвало в представения доклад, е била визията за това какви стъпки ще бъдат предприети, за да спрат да се трупат проблеми на първо време и след това да започне решаването им. "От тази гледна точка смятам, че и докладът на Световната банка и Европейската комисия са доста по-съдържателни и доста по-полезни за това какво можем да направим, за да оздравим българската енергетика", допълни Василев.

По думите му понижаването на цената на електроенергията от 1 август почива на грешни прогнози, тъй като това намаление не е било постигнато чрез предприемане на необходимите тежки мерки, а чрез нереално занижаване на прогнозите за производство на зелена енергия. "Само че проблемът тук е, че по закон ние сме задължени да я изкупим, независимо дали сме предвидили, че тя ще бъде произведена или не. От квотите за въглеродни емисии няма да влязат, както е прогнозирано 200 милиона – и това е в оптимистичните прогнози, а ще влязат 498 милиона, т.е. измислиха се още едни 300 милиона, които ако не влязат като квоти, ще трябва да влязат от бюджета, т.е. от нашите данъци. Тези пари реално ги няма и с тези пари се плаща понижението на цената на тока. 300 милиона се разпределят на неефективни производства, за да се избегнат реформите в сектора и за да може определени компании и лица да получат гарантирано плащане от НЕК. Това са ценовите "магии", заяви бившият енергиен министър. Реалното намаление на плащанията към зелените производители според него може да стане чрез предоговаряне на договорите и чрез пускане на балансиращ пазар.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2021.05.28 | 13:22

2
Аз искам това служебно правителство да остане и да вкара ред ! Иначе оправия няма да има с Буци и компания !
Дъ и Бъ Костов

2021.05.20 | 15:36

1
И ти си болен, ама те сложихме за два месеца там.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини