Кунева: Служебното правителство поема по грешен път

Булфото
share

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева е изпратила писмо до президента Росен Плевнелиев, в което иска той да призове служебното правителство да ревизира решенията за тарифите за предизборните участия на партиите и коалициите в обществените медии.

Това съобщи Кунева на пресконференция днес. В това постановление без никакви аргументи се предвижда значително увеличение на тарифата, коментира Кунева. Според нея така се ограничава възможността на нови политически формации да достигнат до избирателите и се подпомагат партиите, които имат големи субсидии и са участвали в предишния парламент. В писмото се посочва, че е притеснително и друго решение на правителство - че в т. нар. изборен борд ще участват неправителствени организации, излъчени от партиите от вече разпуснатия парламент. Именно тези партии бяха лишени от доверието на гражданите, смята Кунева. Не е морално да се казва, че трябва да се чуе гласът на хората, а в същото време правителството да ви казва "ще чуете само старите партии, които имат субсидии, а ако не ви харесват, не гласувайте", пише Кунева до държавния глава.

Тя обясни, че с писмото си дава сигнал, че правителството поема по грешен път и може да изправи България след изборите пред още по-тежка политическа криза. Говорителят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Прошко Прошков коментира, че трябва да се намери начин всички мнения да бъдат чути. Не може да бъдем облагани два пъти - първо - за издръжката на БНТ и БНР, и втори път - със субсидиите на партиите, каза той. Прошков коментира и поканата от страна на премиера към подалия оставка като председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” Михаил Константинов да се включи в т.нар. “изборен борд” с думите: “няма как експерт, който си е позволил да вземе политическа позиция да е като гражданин в борд. Проблемът не е в гражданското участие, а в политическите квоти в това участие, т.е. в скритите политически квоти".

Ето и пълният текст на писмото:

Отворено писмо до Президента

Уважаеми г-н Плевнелиев,
през последните месеци гражданите на България изразиха категорично своето желание да видят политическата ни система променена. В серия протести те недвусмислено показаха, че партиите в разпуснатия парламент не се справят с проблемите пред страната и затова нямат гражданска легитимност. Само тя може да гарантира успешно управление, което да извади страната ни от кризата.

В тази ситуация, институцията на Президента се превърна в единствената, призвана да гарантира възстановяването на гражданското доверие в политическия процес. С назначаването на служебното правителство, Вие припознахте ясно отговорността си:

•       да организирате честни и демократични избори;
•       да гарантирате равен достъп на парламентарните, извънпарламентарните и нововъзникналите партии до изборния процес;
•       да направите ревизия на досегашното управление на ГЕРБ и на състоянието, в което то остави страната ни.

Искрено желаем да успеете. Затова не можем да не изразим тревога и несъгласие, че още на първото си заседание служебното правителство прие неочаквано постановление за начина, по който партиите и коалициите ще заплащат предизборните си участия в обществените медии. В това постановление и без никакви аргументи се предвижда значително увеличение на тарифата. За нас крайната цел на този ход е прозрачна – да се ограничи възможността на нововъзникналите политически движения да достигнат до избирателите и да се подпомогнат партиите, които се ползват от огромни и абсурдни в момент на криза държавни субсидии.

Също толкова притеснително е друго решение на правителството – в т.нар. Изборен борд, който трябваше да гарантира честността и демократичността на изборите, да участват неправителствени организации, излъчени от партиите от вече разпуснатия парламент. Именно партиите от разпуснатия парламент бяха лишени от доверието на гражданите.

Уважаеми г-н Президент,
за нас днес е моментът, в който Вие може да дадете отговор на българското общество, гарант за честността на изборите ли сте? Или назначеният от Вас кабинет продължава отхвърлена политика? Уверяваме ви, че не е морално да се казва, че трябва да се чуе гласа на хората, а в същото време правителството Ви да казва: “ще чуете само старите партии, които имат субсидии, а ако не Ви харесват - не гласувайте”.

С настоящето писмо ние Ви даваме ясен сигнал, че пътят по който правителството поема е грешен, който може да изправи след изборите България, пред още по-тежка политическа криза. Правителството е отчетно единствено пред Вас. Призовете го да ревизира взетите решения и да се придържа към обещанията, които Вие дадохте.

                                                                                 Меглена Кунева

Водещи новини

Още новини