Партията на Кунева предлага Кодекс за местното самоуправление

  • 20 март 2013 14:22

  • 1132
  • 8
Партията на Кунева предлага Кодекс за местното самоуправление
©

Необходим е кодекс за местното самоуправление, който да регламентира работата на местната власт, заяви Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" на пресконференция днес, цитиран от БТА.

Той посочи, че в момента има 17 закона, които уреждат местното самоуправление и много поднормативни актове. На първо време трябва да се направят законови промени, но трябва да се върви към кодификация, тоест към приемането на единен кодекс, смята той. Според него са нужни по-големи правомощия на местната власт. Партията ще предложи система за утвърждаване на ролята на местните референдуми, които да решават важни въпроси и стратегически проекти за общините. Децентрализацията трябва да бъде рестартирана, а за общините, които привличат инвеститори и откриват нови работни места, да бъдат предвидени по-големи преференции, за да бъдат стимулирани, посочи Зеленогорски.

Ако държавата възлага нови дейности на общините, тя трябва да ги осигури финансово. Според него трябва да се насърчават малките общини да работят съвместно и да реализират европейски проекти за развитие на целия регион. "Движение България на гражданите" ще работи и за достойно заплащане на специалистите в малките общини, тъй като много малки населени места не можели да си намерят архитект, юристи , експерти за европейски проекти. Партията иска и връщане на изборността на районните кметове и възможност да бъдат избирани съответни районни съвети,които да водят своя районна политика, каквато практика има в градове като Истанбул, Букурещ, Солун.

Не сме спасители, нито медиуми, коментира Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е. Правим политика по добрия стар начин - с разговори с хората, нито един от нашите кандидати за депутати няма да бъде купен, нито ще е "калинка", отбеляза той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1132 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
svejarov

2013.03.25 | 19:14

8
Поредната прекрасна идея от партията на Меглена Кунева - Движение България на гражданите
krassimir

2013.03.25 | 19:14

7
Зеленогорски има голям опит като кмет на голям град и естествено неговия анализ и препоръки за самоуправлението на общините е много точно и навременно. Така че кодекса, който ДБГ предлага е много добър и трябва да се обсъди сериозно. Въобще отново интелигентни и навременни инициативи от ДБГ.
Wizard

2013.03.25 | 19:14

6
Разработете всички неща, които трябва да се променят, защото след 12 май няма да имате много време за теоретични документи, защото трябва да се действа. Това е моят съвет. Това с общините трябва да стане задължително!
плевенчанин

2013.03.25 | 19:13

5
Ние му казваме Зеленогейски - сещате се защо !
сони

2013.03.25 | 19:13

4
само натутарален гей знае какво е .... ''гейски''!! явно човечето от 4 коментар си признава гейството тук, в сайта! а инче найден си беше пич на място и разкаваше играта на гейчетата. и явно още е пич, щом има опитчета да го плюят някви измислени човечета.!

2013.03.25 | 19:13

3
сега чух, че заради пръмов, която е избрала 2005-та чез, евн и еон може да пропуснем шенген, ако не останем крепостни селяни на монопола. дърта долна курва. гръмна й бомбата и от 4-те блока спрени и от ерп-тата.
паьььи

2013.03.25 | 19:13

2
костов затваря козлодуй! бйоко, костов, волен, бсп+царя приватизират с чез.(а кунева е евроминистър и няма работа в бг!) евн и еон стават при станишев( кунева е комисар+пак няма работа в бг!), за това гласуват волен, костов, бойко, бсп+дпс=виж архиви на нар. събрание+м.спасов! та и 1а верна дума няма в коментара ти -7! и всички вече знаят за това, та не се хаби напразно! но ти си го знаеш де, затова злобно виеш..на умряло!!!
Въпрос

2013.03.22 | 21:37

1
Всичко това е много хубаво, но аз се питам какво тогава ще се случи в районите, в които ДПС традиционно си властват.

Добави коментар

Водещи новини