Служебният премиер: Бедността е моя мисия

share

В продължение на консултациите се срещнах със съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Основни теми на нашите разговори бяха изборите и бедността, която е моя мисия и основен център на този кабинет.

Служебното правителство има за цел да организира честни и демократични избори и прави всичко възможно това да се случи. Тепърва предстоят срещи с неправителствени организации, интелектуалци, да създадем граждански борд. Това заяви служебният премиер Марин Райков пред журналисти, предаде репортер на novini.bg.

Костов допълни, че основните теми, които са обсъждали, са бедността и антимонополите. Предложили са му конкретни мерки, които целят да се спре самозапалването на отчаяни хора. Друга тема, която обсъждахме с министър-председателя, бе провеждането на честни избори. Конкретните неща, които се предложили, са били Информационното обслужване да излезе извън броенето на гласове, а самото броене да се извърша от НСИ, софтуерът да бъде качен на страниците на ЦИК, за да може всеки, който иска, да го следи. Протоколите да бъдат в режим онлайн. Също така районните управленията да проведат срещи с РИК, на които да има участници от всички партии и да обсъдят как ще противодействат на купуването на гласове, уточни Иван Костов.

Мартин Димитров заяви, че трябва да се вземат спешни мерки да бъде подкрепен малкия и среден бизнес, да бъде спрян рекета върху него и държавата да се разплати с него. Работата с европейските фондове да бъде насочена към допълнителна заетост и да се повлияе на КЗК да започне да си върши работата и да се борят с монополите. Ако комисията не започне да работи – да подаде оставка, категоричен е той.

Накрая Райков
допълни, че КЗК трябва да даде ясни отговори на конкретни въпроси. Еврофондовете подлежат на задълбочен анализ и те трябва да имат мултиплициращ ефект върху обществото. Бюджетът е доста консервативен, но ще се потърсят резерви, за да се реши проблемът с бедността, каза временният премиер на България. Той заяви, че има една ценност, наречена солидарност и трябва да се научим да си помагаме.

Водещи новини

Още новини