Медиите в Германия: Дипломат ще вади България от кризата

Булфото
share

Дипломат ще вади България от кризата. Така германските медии коментираха назначаването на Марин Райков за служебен премиер в България.

Три седмици след оставката на консервативното правителство в София, президентът Росен Плевнелиев състави служебен кабинет от експерти по подобие на правителството на Марио Монти в Италия. Сред министрите има много безпартийни, както и българи, живели дълго в чужбина.

Според германските вестници 52-годишният Райков е бил единственият, който се е съгласил да поеме работата на правителството насред кризата, съобщи БНР. Той е силно прозападно и проевропейски настроен, отбелязват всички германски медии.

Съобщението на Франс прес за новия български служебен премиер Марин Райков бе подето от основните френски национални всекидневници "Фигаро", "Льомонт", "Либерасион", които свързват името му с продължителната му дипломатическа мисия във Франция и в последно време даваха отзвук на политическото напрежение в страната ни.

"Фигаро" уточнява, че настоящият посланик на България в Париж ще оглавява експертното правителство до предварителните избори през май. Припомня се, че новият премиер и едновременно дипломат номер едно на България е бил заместник-министър на антикомунистическо правителство и винаги е подкрепял евроатлантическата политика на София. Според АФП, той трябва да се опира на дипломатическия си талант, за да успокои общественото напрежение. Временното правителство трябва да задържи крехката политическа и финансова стабилност на страната, се казва още в публикацията.

Водещи новини

Още новини