Марин Райков: Не мога да променя нещата с магическа пръчка

share

Не мога да обещая, че с магическа пръчка ще реша всичко и то за толкова кратък срок от три месеца.

Това каза министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков, който прие поста на министър на външните работи от досегашния министър Николай Младенов. "При всяко положение, ще се опитам да има чуваемост към всички, без значение - какви са били нашите лични и служебни взаимоотношения през последните 26 години, откакто съм в системата”, каза Райков, обръщайки се към екипа на Министерството на външните работи. „Слава Богу, ние вече сме в положение не само да говорим за приемственост като някакво заклинание, към което се стремим, не толкова защото е факт, а защото искаме да го постигнем. Мисля, че вече можем да говорим откровено, че всички, дори когато имаме някакви нюанси във възприятията си, и вижданията си, всички сме задвижени от желанието да има последователност, да има приемственост”, каза още Райков, по отношение на работата му в Министерство на външните работи.

"Създаването на обществен съвет към Министерски съвет ще бъде задача на новото правителство", продължи той. „Самият аз съм категорично решен - да потърся начин за структуриране на работата на подобна формация към Министерски съвет. Няма да пожертвам усилия и най-важното – няма да пожаля търпение и здрави нерви, за да го постигна, защото съм изключително добронамерен”, каза Райков. „Никаква арогантност няма да допусна, по отношение на протестиращите, дори тогава, когато имаме различия във възприятията. Тези хора не могат да не бъдат чути, и тези хора не могат да не бъдат приобщени към общите ни анализи за пътищата, които биха се очертали за излизане от сегашната ситуация”, каза още той.

"Основната ни задача е да бъде внесена една категорична увереност сред европейските ни партньори и съюзници, че България няма да има никакво съмнение - да продължи да изпълнява своите партньорски и съюзнически ангажименти точно толкова пълноценно и ангажирано, колкото го е правила досега – и в рамките на Европейския съюз, и в рамките на НАТО", категоричен беше Райков. "Ще продължим да работим по същия начин. Моята категорична нагласа е - в никакъв случай този преход между два екипа да не се усети”, каза още той. "Първата задача на заместник-министъра Иван Найденов, който запазва поста си в министерството, беше да се подготвят документите за Европейския съвета", каза Райков.  „Господин Иван Найденов е човек, който е работил с различни екипи и правителства. Той е бил политически директор при друго правителство с коренно различна ориентация, не искам да го споменавам. Става дума за човек, който, по мое лично убеждение, е изключително департизиран и концентриран върху темите, свързани с националния интерес”, каза Райков. "Искам да подчертая, че за мен ще бъде предизвикателство да съчетая двете функции", каза министър-председателят и министър на външните работи в служебното правителство.

Водещи новини

Още новини