Плевнелиев: На 13 март обявявам състава на служебното правителство (видео)

share

Днес връчих мандат за съставяне на правителството на ДПС. След като той беше върнат конституцията повелява да разпусна Народното събрание, да формирам служебен кабинет и да свикам предсрочни парламентарни избори.

Това заяви Росен Плевнелиев на пресконференция, след като ДПС върнаха мандата за съставяне на правителство. Най-ранната дата на която това може да се случи е 13 март, продължи Плевнелиев. Вече посочих, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 12 май. Така повелява конституцията. Тя предписва стъпките, които трябва да предприема. Именно за това проведох консултации с парламентарните сили. Имах идея Народното събрание да продължи да работи, защото това беше едно от исканията на протестиращите. Свиках Консултативен съвет, на който всички парламентарните сили заявиха, че няма шанс парламента да работи, каза още президента. След всички тези кръгове на консултации Иван Костов поиска властта, а Волен Сидеров заяви, че ако това се случи, ще излезе на въоръжена война. Не ни трябва това, подчерта Плевнелиев. Вчера пак говорих с Иван Костов, но до съгласие не се стигна.

До 13 март ще обява състава на служебния кабинет. Към него ще се формират обществени кабинети, които да отговорят на питанията на протестиращите. Аз направих всичко възможно да се намери някаква формула парламентът да продължи да работи, но политическите сили ясно заявиха, че това е невъзможно. Новото Народно събрание трябва да започне работа веднага и да реши всички болни проблеми и теми, които тревожат нацията в този момент. Служебното правителство ще посочи посоката и ще зададе пътя за решението на тези проблеми, разкри Плевнелиев.

Процесът за обявяване на служебен кабинет ще приключи до 13 март. Рано е още да казвам имената на министрите. Първо трябва да видим какви ще са основните цели на този кабинет, категоричен беше той. Най-вероятно до тогава ще изляза и ще обява какви ще са приоритетите на този кабинет. Търсим нужните хора, които ще се справят с проблемите. Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер. Финансовият министър по презумпция казва "не". Над него трябва да има вицепремиер, който да търси развитието, а не "не-то", като отговор на проблемите. Министърът на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, каза Плевнелиев.

Служебното правителство трябва да гарантира институционална стабилност на държавата. Ще има промени в правителството от гледна точка на неговата структура. Аз съм бил член на правителство, виждам къде може да има промени. Трябва да има заместник-министър председател, който да е икономически компетентен. Най-вероятно ще има трима вицепремиери. Аз искам разговор и диалог с всички. Ще продължа да работя с хората и да се съобразявам с техните искания, завърши Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини