Шефът на КНСБ скочи срещу протестиращ

share

Консултациите при президента Росен Плевнелиев продължават. Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите пред сградата на Президентството.

В присъствието на представители на медиите, двамата започнаха остър спор, който прерасна във викове. Протестиращият попита Димитров - къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ. Пламен Димитров заяви, че синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции. Спорейки помежду си, Пламен Димитров и представителят на протестиращите неочаквано се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

Докато синдикалистът Димитров обясняваше пред журналистите, че ще продължи да подкрепят исканията на недоволните граждани, част от протестиращи отново призоваха българите да не се отказват. „България трябва да бъде управлявана от народа”, призова един от протестиращите с мегафон.

Синдикатите са готови, заедно с протестиращите, да участват в легитимни консултации с президента Росен Плевнелиев, но в момента там има хора, които не знаят чии интереси защитават. Това заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, след като напусна консултациите при президента за сформиране на Обществения съвет към служебното правителство.

По думите на Димитров в Обществен съвет трябва да участват хора, които да знаят кого представляват, и да знаят чии интереси защитават - тези на гражданите. Днешните консултации са провалени що касае до нас представителите на труда и до гражданите, които са на улицата, заяви синдикалистът. Той посочи, че синдикатите са внесли декларация със своите искания, като те са насочени в три посоки - спешни мерки за намаляване на цената на електроенергията, компесаторни мерки за увеличение доходите на хората, и парламентът да приеме всички необходими промени и закони преди да се разпусне. Горе останаха политолози, социолози, хора които представляват бизнеса и интересите на някой олигарси, подчерта Димитров. По думите му икономическа политика, която води след себе си социална мизерия, трябва да бъде радикално променена. Тези хора, които представляват кръгове, които доведоха хората до улицата и до мизерия, нямат моралното право да стоят при президента, заяви Пламен Димитров и отбеляза, че синдикатите смятат, че трябва обществения съвет и у да бъдат поканени само организации, които представляват себе си.

Протестиращите, които напуснаха консултациите при президента, заявиха, че не са доволни от реакцията на политическата класа. „Този формат нас не ни устройва, няма да преговаряме с хора, срещу които протестираме”, заяви протестиращите.

Водещи новини

Още новини