Иван Хиновски посочи каква ще бъде съдбата на въглищните централи у нас

  • 02 октомври 2024 08:27

  • 1239
  • 4
Иван Хиновски посочи каква ще бъде съдбата на въглищните централи у нас
© Нова тв

В последния ден на 50-ото Народно събрание депутатите не приеха актуализираната Пътна карта за климатична неутралност, по която България  можеше да очаква над 500 милиона евро за рекултивация на терените на въглищните мини. Ще загубим ли милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост заради неприети закони? Каква ще бъде съдбата на въглищните централи и работещите в тях?  Темата в „Здравей, България” коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

"Това, според мен, беше голяма грешка. Не само според мен, но и според всички специалисти в бранша, защото това беше единственият свеж приток на средства, при това грантови средства в комплекса "Мини Марица -изток". До 2038 година този комплекс и минното производство официално трябва да бъдат закрити. България трябва да инвестира 5 до 8 милиарда лева според проекта за закриване на въгледобива. Това не е прост процес. Някои хора смятат, че това означава спиране на копаенето на въглища. Но това не е краят", подчерта той. 

Иван Хиновски: С терминала "Александруполис" България получава още един крак на независимост

Хиновски обясни, че има редица мерки, които са задължителни от гледна точка на опазване на околната среда. "Част от парите по ПВУ бяха предвидени за постепенна подготовка на дейностите по ликвидация. Това са грантови средства. Те осигуряваха работата на минимум хиляда души за 10 години", посочи той. 

По думите му не "може въглищните централи да не се затварят".

"Комплексът в този вид, с тези технологии - не може да работи. Ако направим анализ на фактите, ще видим, че процесите са много тревожни. Всяка година продажбите на ТЕЦ "Марица изток" спадат спрямо предходната с между 14% и 15%. Само за тази година. Защото е скъпа продукцията, която произвеждат. Конкуренцията на ВЕИ-тата е огромна. Ръстът на продажбите на енергия от фотоволтаици е 65% за тази година. А спадът на продажбата на електроенергия от комплекса е 15%", заяви Хиновски. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1239 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кавалов

2024.10.02 | 10:34

4
и този обърна палачинката, а когато вземаше пари от мините преди години, бяха ок нещата...
Рангел

2024.10.02 | 10:00

3
Платен ДС пророк. Когато тока или горивата трябва да поскъпнат и той се появява.

2024.10.02 | 08:44

1
хиновски не е "енергиен експерт", а необразован агент на ДС.

2024.10.02 | 09:07

2
ама има фото централки и трейди скъпия ток на борсата

Добави коментар

Водещи новини