Руслан Трад за ескалацията на напрежението в Близкия изток: Ядрено оръжие не е единственият лош сценарий

  • 02 октомври 2024 08:17

  • 2840
  • 0
Руслан Трад за ескалацията на напрежението в Близкия изток: Ядрено оръжие не е единственият лош сценарий
© Нова тв

180 ирански ракети бяха изстреляни към Израел, повечето от които са били прихванати. До какво ще доведе поредната ескалация на напрежението в Близкия изток? Руслан Трад, журналист и анализатор към Атлантическия съвет на САЩ, коментира темата в ефира на "Здравей, България".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2808

„Предполагам, че ще видим повторение на април", каза Трад относно потенциалното повторение на размяната на ракети между Иран и Израел.

"Тогава Иран предупреди САЩ, но сега имаше изявление без предупреждение дори към съюзнически сили на Иран", добави той и отбеляза, че това най-вероятно е с цел да не бъдат прихванати сигнали и съобщения на Техеран.

Българин в Израел разказа как е преминала нощта

"Успяха да свалят ракетите, но има попадения в центъра на Израел, имаше ударени и военни бази", посочи анализаторът.

"Не мисля, че ще се стигне до прибягване до ядрено оръжие, но това не е единственият лош сценарий. Могат да се използват всякакви други видове оръжия. Прави впечатление, че вчера една от целите, които Иран порази, е газова централа в Ашкелон, което е показател. Иран и „Хизбула” се заканиха още в началото на операциите на Израел в Ливан, че ще бъдат атакувани енергийни ресурси. Иран заплаши, че ако има атаки, ще има поражения и върху петролни залежи, включително в Персийския залив, което ще разшири конфликта", заяви Трад.

 "САЩ едва ли ще атакуват директно Иран, но ще подпомогнат Израел", смята той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини