БСП: Докато мнозинството режеше ленти, мизерията стана отчайваща

share

БСП настоя за спешни законови решения, свързани най-вече с ценообразуването на тока, "Атака" поиска прекратяване на пленарното заседание и работа в комисиите. С това започна днешното извънредно заседание на 41-то Народно събрание /НС/.

Нали сте представители на българския народ, нали сте се клели в тази зала, че ще служите на хората, така националистът Десислав Чуколов се опита да убеди мнозинството да гласува "за" предложението на формацията на Волен Сидеров. То обаче беше отхвърлено.

След това думата от името на ПГ на Коалиция за България /КБ/ взе Ангел Найденов. Необходимо е разпускане НС, назначаване на служебен кабинет в началото и насрочване на предсрочни парламентарни избори, подчерта той за пореден път позицията на неговата партия.

Найденов направи ретроспекция на протестите, на оставката на кабинета, на социално-икономическата и политическа ситуация в страната и огласи каква, според социалистите, трябва да бъде спешната седмична програма на депутатите. Вижте днешния дневен ред и колко далеч е от политическите консултации при президента на 22 февруари - той е неадекватен и проява на безотговорност към ситуацията, посочи Ангел Найденов. И прочете предложенията на КБ.

Сред форсмажорните решения на парламента, според левицата, трябва да бъде забрана за спиране тока на хората за следващите 3 месеца, въвеждане на двустепенни тарифи на ел.енергията - чрез дневна и нощна цена. Изтегляне на средствата от бюджета, предвидени като енергийни помощи за есента на 2013 г., за пролетта на т.г. , за да могат хората да си платят сметките към енергодружествата. От КБ искат НС да разгледа и приеме промени в закона за енергетиката, позволяващи корекции повече от веднъж годишно на цената, както и да бъде наложен мораториум върху разпоредителни сделки с държавни и общински имоти по Черноморието и обекти от национално значение.

За да бъдат гарантирани честни избори, от БСП искат парламентът да гласува гаранции , които включват засилено присъствие на наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ. Сред стъпките е и включване на граждани, представители на НПО в "Информационно обслужване" /фирмата-преброител/ и едновременно с това незабавно отстраняване на председателя на Съвета на директорите на дружеството. Необходимо е, подчерта Ангел Найденов, и да се вземат мерки за осигуряване на нормална работа на болниците. Повече от седмица агонията на настоящото НС фокусира вниманието, констатират социалистите. Агония, според тях, започнала не с оставката на МС и с големия протест и гняв на хората по улиците в повече от 35 града на 17 февруари. Тя започна, обясни Ангел Найденов от парламентарната трибуна, когато мнозинството се превърна в послушно оръдие на правителството, по-скоро на един човек от правителството. Хората ставаха все по-бедни през тези 4 години, мизерията заемаше отчайващи нива, но мнозинството режеше ленти, убеждаваше ни, че Европа се е прехласнала по българското финансово чудо. Законодателният конвейер бълваше продукция, лошото й качество не притесняваше управляващите, разминаванията между очакванията на хората и реалността ставаше все по-голяма, в същото време все по-голямо ставаше самодоволството на ГЕРБ, продължи да изрежда "левият" депутат.

Нищо от това, което искаха протестиращите, не пробиваше плътните стени на пленарната зала, а предупрежденията на опозицията за настъпващата социална, политическа и икономическа криза не смущаваше депутатите от мнозинството - до 19 февруари, когато протестите бяха окървавени и ГЕРБ осъзнаха, че ще бъдат пометени, обобщи Ангел Найденов.

В момента депутатите обсъждат на второ четене промени в закона за енергийната ефективност.

Водещи новини

Още новини