КНСБ иска Кристалина Георгиева за премиер

share

Синдикатите предлагат Кристалина Георгиева за служебен премиер. Това е единственият останал авторитет, който може да оглави служебен кабинет в тази взривоопасна ситуация, в която се намираме, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Стандарт". Нейното име е гаранция, че служебното правителство ще свърши работа.

Самият Пламен Димитров отрече да е получавал предложение от президента да стане служебен министър на труда, каквито слухове се появиха. КНСБ предлага няколко мерки за омекотяване на цената на тока. Първата е да се изключи от енергийния микс цената на зелената енергия, която в момента има 7% от общата сума. Освен нея, да се изключи и т.нар. кафява енергия. Това е цената, която се дава от топлофикациите, които имат комбинирано производство на пара и еленергия. Нейният дял от общата цена е 2,40%. Да се изключат и невъзстановяемите разходи по силата на дългосрочните договори с двата ТЕЦ-а, строени от американски компании в Марица Изток - това са ТЕЦ Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал. Техният дял в общата цена е 2,15%.

Ако те не фигурират във фактурата за ток, цената ще падне с 11,7%, изчисляват експертите на КНСБ. Според синдикатите трябва да се намали и таксата за пренос на фирмите, които изнасят ток. Това ще ги направи по-конкурентни на външните пазари и няма да търпят много загуби от намалението на тока в България. За да може обаче НЕК, която е в много сериозно финансово затруднение, да си позволи да премахне от микса таксата за пренос, трябва да се вземе политическо решение задълженията на държавната компания по двата проекта АЕЦ"Белене" и Цанков камък, които са 2 млрд.лева, да бъдат извадени от пасивите на дружеството и да бъдат преоформени като държавен дълг.

Пред президента двата синдиката са поставили въпроса и за компенсирането на доходите на тези домакинства, които дори и при тома намаление на тока, пак няма да могат да си платят сметките. Трябва спешно да се увеличат енергийните помощи, които се взимат от 210 хиляди домакинства. Това трябва да стане, като се увеличи гарантираният минимален доход от 65 лв. на 74 лв. За целта ще са необходими 27 млн. лв., които могат да се вземат от орязването на бюджета за СРС, който е 30 млн.лв. Социалната сигурност е по-важна от подслушванията, заяви Пламен Димитров.

Водещи новини

Още новини