Местан: Бойко загуби битката с избирателите

share

Днес не е просто ден на протести, а е светъл ден за православните българи. Искам да ги поздравя с новия светейши патриарх Неофит. Нека Бог да го дари със здраве, дълъг живот и своята премъдрост. Това заяви в предаването "Нека говорят" лидерът на ДПС Лютви Местан.

Можем да четем в този избор един знак, тъй като се случва в деня на най-ярката изява, в деня на тежката социална и политическа сила, за един по-особен дискурс, по който да гледаме случващото се в държавата, допълни той. От ДПС го оценихме като протест на изключените, нечутите български граждани. След това, което се случва в последните дни, страната няма как да остане същата, смята той. Както смята и Греъм Уотсън, това е шанс за демокрацията, за демократизирането на системата. Има необходимост от това и това е видно. Болестите на демокрацията се лекуват не с отрицанието й, не с алтернативни, а с още повече демокрация, смята той.

По думите му, големият въпрос сега е кое от исканията на гражданите е приемливо и кое няма да бъде насочено срещу онова, което прави България член на НАТО и ЕС. Всичко, което няма да дискредитира този статут на България, може да се дискутира в плана на политическата необходимост и целесъобразност.

На въпрос за обвинението от страна на Бойко Борисов, че има плануван от Ахмед Доган атентат срещу него, Местан обяви, че изказването на премиера в оставка е едно от най-скандалните твърдения след многото такива, които се чуват от Борисов. Един човек трябва да има силата да излиза с достойнство от властта. Аристократизмът на един политик се измерва не с начина, по който влиза във властта, защото понякога това е въпрос на случайно стечение на обстоятелства, а с това как излиза. Може би болката му от това, че излиза от властта, го е накарало за изрече това, коментира лидерът на Движението за права и свободи.

Борисов отдавна загуби битката с избирателите. Това, че си е хвърлил оставката, не го освобождава от отговорност и не го прави в състояние ни лук ял, ни мирисал. Защо не се яви пред протестиращите, пред недоволството, попита Местан. По думите му, Бойко Борисов вече е Бойко Методиев Борисов. Той вече не е месията, който българите избраха преди четири години. Трябва да спрем да си създаваме месии, защото когато един човек си позволи да се поставя над законите на страната, над институциите, той дава примера си на други, обяви депутатът.

Той отказа да препоръча кой да бъде включен в служебния кабинет. Ние бихме подкрепили кабинет от експерти, над които няма да тегне съмнението на политическа пристрастност, заяви Местан.

ДПС ще генерира стабилност - както през оставащото време на 41-то Народно събрание, така и спокойствие при провеждането на изборите, коментира той.

Сметката ми за ток е близо 80 процента повече от тази за същия период миналата година. Аз не се отоплявам с ток. Заедно с парното за критичния месец е от порядъка на 800 лв., сподели той.

Водещи новини

Още новини