Плевнелиев: Борисов трябваше да довърши мандата си

share

"Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите. Сметките за ток също не зависят от Конституцията", каза на пресконференция президентът Росен Плевнелиев.

"Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от правителството, а не от Конституцията", поясни той.

"Ако политическите партии върнат мандата, предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най- ранната дата. Това е единственото справедливо и отговорно решение. В ситуацията на криза партиите трябва да покажат отговорното си поведение", каза Плевнелиев.

Държавният глава отново заяви, че не трябва да се застрашаваме гражданският мир. Той призова политическите партии да се обърнат публично към  своите симпатизанти и привърженици да ги приканят да избягват провокациите.

"Ние сме мирен и толерантен народ", добави президентът.

"Във време на трудности трябва да спазим законите. Позициите на парламентарно представените партии са, че не искат да участват във формирането на ново правителство", заяви Плевнелиев. Той каза още, че е изпълни всички свои задължения и ще свика служебно правителство. "Задачите, които ще възложа на служебното правителство ще бъдат обявени предварително. Поемам ангажимента към служебното правителство да заработи съвет, в който да участват граждански организации, синдикати и др.", каза Росен Плевнелиев.

"Вярвам и ще отстоявам с делата си правовият ред", категоричен бе държавният глава.

"Утре стартирам консултации с всички парламентарни групи, всички заедно, а не поотделно, за да няма капчица съмнение за тайни коалиции в президентството. С партийните лидери ще говоря открито. В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ, ако те го върнат, на втория и така, няма да се бавим. Няма да приемам и пазарлъци", каза Плевнелиев.

Президентът все пак упрекна Бойко Борисов и заяви, че според него би било отговорно кабинетът да довърши мандата си. Плевнелиев поясни, че това е била позицията на Борисов преди два дни. По думите му, той също е останал изненадан вчера от новината за оставка на правителството.

Плевнелиев се обяви против свикването на Велико Народно събрание, защото това би затруднило още повече развитието на страната.

Водещи новини

Още новини