Иван Костов: Оперативното дъно на фискалния резерв е ударено

share

"Нямам притеснения при отварянето на договорите", каза в предаването "12+3" по БНР лидерът на ДСБ Иван Костов.

На пресконференцията на министър-председателя Костов беше заподозрян в колаборация с БСП и ДПС. "Това е милиционерска пропаганда", каза лидерът на ДСБ. Според Костов голяма част от мерките, предложени от Бойко Борисов, са мерки, предложени от ДСБ.

"Това е опит да бъдат реализирани нашите мерки. Въпросът обаче е по-сложен. Ако протестът беше само срещу тази капка, която преля чашата - злоупотребете в енергетиката, тези мерки щяха да дадат резултат. Ако обаче протестът предизвиква социална криза, иска оставка на правителството, насочва се и към парламента и хвърля камъни, това означава, че има социална криза и протестиращите нямат доверие, няма да дадат доверие нито на Борисов, нито на НС. Това са закъснели мерки", каза Костов.

Той обясни, че в парламента няма механизми да се предизвикат предсрочни избори. Да допуснем, че НС не гласува промените в кабинета, ГЕРБ ще се опита да направи ново правителство. Сроковете вече текат така, че не може да има служебно правителство. Почти изключено е да има служебен кабинет, каза Костов и обясни същността на експертен кабинет. "Ще влязат експерти, хора комептентни, които ще изпълнят начертана им програма", заяви лидерът на ДСБ.

"Оперативното дъно на фискалния резерв е ударено. Там няма пари за разходване вече, например за компенсиране на криза. Резервът е останал в размерите на Сребърния фонд, резерва на НЗОК, средствата за извеждане на ядрени мощности, пенсии и учители. Ако Борисов е наредил на заместник-министър Горанов да даде парите, той е взел от тези пари. Това е непоследователна политика", каза Иван Костов.

Водещи новини

Още новини