Опозицията скочи срещу номинацията на Стефан Воденичаров

share

ДПС няма да подкрепи смяната на министъра на образованието, каза лидерът на ДПС Лютви Местан при обсъждането в парламента на оставката на Сергей Игнатов и избирането на академик Стефан Воденичаров за министър на образованието.

„Съображенията ни против не засягат авторитета на един достоен и достолепен учен като академик Стефан Воденичаров. Ние с вас няма да спорим за неговите качества като учен и управленец”, заяви Местан. Той се обърна към вицепремиера Симеон Дянков с думите: „Представихте като аргумент единствено личните качества на кандидата за министър на образованието. Не чухме обаче нито една дума защо си отива Сергей Игнатов, дължите това обяснение на българския парламента. Той трябваше да си отиде отдавна, защото е един от най-слабите министри и не само заради Фонд „Научни изследвания”. Министърът си отива, но провалената политика в образованието остава. Безспорният авторитет на Стефан Воденичаров трябва да се впише в рамките на една сгрешена държавна политика. И магьосник да е няма как да се справи с проблемите”, коментира Местан. „Финансовата рамка, в която затворихте БАН, е 59 млн. лв., с 35 млн. лв. по-малко от това, което правителството на Станишев заделяше. С отстраняването на Сергей Игнатов, ГЕРБ не решава проблема с политическата си отговорност за проблемите, пред които е изправена българската наука”, посочи Местан. Според него е имало политически чадър над безобразията, които се вършеха във Фонд „Научни изследвания”. Местан попита какво ще направи новият министър на образованието за 4 месеца, за да се преодолеят порочните практики във Фонд „Научни изследвания”. „Не ми се ще в края на това управление да чуя фразата: „Бедни ми, професоре, защо не си останахте в Българската академия на науката”, каза още Местан.

"Атака" и Коалиция за България също се обявиха против номинацията. Лидерът на националистите Волен Сидеров призова акад. Воденичаров да отговори дали ще включи в програмата в края на мандата си поправката в закона, която да въведе вероучението като задължителен предмет в училищата. „Ако отговорите с да, ще гласувам „за”, заяви Сидеров към акад. Стефан Воденичаров.
„Когато се представя кандидатура, трябва да го прави министър-председателят. Акад. Воденичаров е използван в една пропагандна пиар акция на правителството. Как ще протече едно заседание на Министерски съвет, ако се постави въпросът за АЕЦ „Белене” при тази антибългарска позиция на ядрената енергетика”, попита Сидеров.

"Академик Воденичаров е една от най-ярките личности на съвременна България. Той е личност, която е способна да формулира и да се приобщава към обществено значими каузи. Академик Воденичаров е от личностите, на които им е дадено да формират обстоятелствата. Като министър на академик Воденичаров му е зададена рамката на действие и поведение. В тази сфера на академик Воденичаров политически нищо не му е дадено да направи нищо”, каза Божинов. Запазваме уважение към академик Воденичаров, но не можем да подкрепим неговото лично решение", каза депутатът от левицата Георги Божинов.

Водещи новини

Още новини