ДПС няма да гласуват "за" Воденичаров

share

Крайно време беше проф. Сергей Игнатов да освободи българското образование и наука от себе си. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

"Що се отнася до номинацията на акад. Стефан Воденичаров, ние правим ясно разграничение между оценката ни за акад. Стефан Воденичаров, като безспорен авторитет, учен не само от национална, но от световна величина. Големият проблем е - как този безспорен авторитет ще се впише в един модел на властта, в една държавна политика, която ние определяме като политика на финансов геноцид собствено спрямо институцията, която до днес се представлява от акад. Воденичаров - БАН. Понеже за нас е важна не толкова персоната, а държавната политика, ние няма как да подкрепим тази персонална промяна в кабинета, въпреки че не крием уважението си към учения акад. Стефан Воденичаров", посочи Местан.

Той добави, че няма обяснение защо акад. Стефан Воденичаров е приел номинацията.„Той, и магьосник да е, не би могъл да сътвори чудеса, при тази финансова рамка, която му е зададена от Симеон Дянков, от кабинета. Законът за държавния бюджет е факт и в него виждаме продължение на политиката на финансов геноцид към Българската академия на науките - само 59 милиона лева, с 35 милиона лева по-малко от заделените средства от предишния кабинет", добави Местан.

Той заяви, че има много интересен въпрос, отговор на който трябва да се потърси от вицепремиера Симеон Дянков. „Той продължава ли да смята достойни български учени от мащаба на акад. Стефан Воденичаров за феодални старци? Аз мисля, че в БАН работят от достойни по-достойни български учени със световен авторитет, един от които безспорно е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Те не само не могат да бъдат определени като феодални старци, а според нас това са хора с уникална младежка гъвкавост, защото все пак успяват да оцелеят в условията на финансов геноцид", каза още Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини